26 Ekim Hasta Hakları Günü

Bugün 26 Ekim Hasta Hakları Günü.

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, 1948 yılında hazırlanmıştır  ve “temel haklar” ile “insan ailesinin tüm üyelerinin  eşit ve vazgeçilemez hakları” nı tanır. Bu beyannamenin temelini oluşturan, tüm insanların temel onuru ve eşitliği kavramlarına  dayanan Hasta Hakları ise ilk kez 1981 yılında yayımlanan Lizbon Bildirgesi ile benimsenmiştir. Diğer bir deyişle, bir insan olarak hastaya hekim ve devlet tarafından verilmesi gerekenler büyük ölçüde insanın temel haklarının anlaşılması sayesinde şekil almıştır.

Biz de bugünün önemine atfen Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Hasta Hakları ve Hasta Danışmanları Sorumlusu Ayşegül Dipdere’den hastanemizin konuya yaklaşımı ve bölümün temel hedefleri hakkında bilgi aldık:

“ Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Hasta Hakları Bölümü olarak; hastanemizden arzu ettiğiniz hizmeti almak ve sizlerin memnuniyetinizi sağlamak , hastanemizden hizmet alan tüm hasta ve yakınlarının  görüş ve düşüncelerini almak, geri dönüşleri ilgili departman yöneticileri ile değerlendirmek ve sizlerin talepleri doğrultusunda hizmet kalitemizi artırmak için çalışmalar yapmaktayız. Değerlendirme sonrası alınan kararlar ve sonuçlar hakkında, bölüme bildirim yapan hastamıza bilgi aktarmaktayız.

Hastanemizde tetkik, tedavi ve bakım amacıyla bulunan hastaların ve hasta yakınlarının hastanede hizmet aldıkları süre içinde sahip oldukları hakları şunlardır:

• Hizmetlerden Yararlanma Hakkı
  • Saygı ve İtibar Görme Hakkı
  • Mahremiyet Hakkı
  • Kimliği Bilme Hakkı
  • Bilgi Edinme Hakkı
  • Haberleşme Hakkı
  • Hastadan Rıza Alınması Hakkı
  • Konsültasyon Hakkı
  • Planlanan Tedaviyi Reddetme Hakkı
  • Tetkik ve Tedavi Bedelleri
  • Sosyal ve Psikolojik Destek Alma Hakkı
  • Hasta Şikayetleri Hakkı
  • Hastane Kural ve Uygulamalarını Bilme Hakkı
  • Dini Hizmetlerden Faydalanma Hakkı

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi olarak, hastanemize başvuran tüm hastalarımız ve yakınlarının, hastanemizden hizmet aldıkları süre içinde sahip oldukları tüm haklarına saygı duyuyoruz.“