Burun Tıkanıklığı

Burun tıkanıklığının birçok nedeni mevcuttur. Enfeksiyonlar, alerji, burun travması sonrasında oluşan kırıklar, doğuştan gelen eğrilikler, tıkayıcı kitleler, iyi ya da kötü huylu tümörler, çeşitli otoimmun ve genetik hastalıklar bu nedenler arasında sayılabilir. Genellikle viral (nezle) ya da bakteriyel enfeksiyonlarda (sinüzit), alerjik rinitte (saman nezlesi) görülеn bir rahatsızlıktır.

Enfeksiyonlar çoğunlukla soğuk vе kirli havalarda görülür. Hastalığın sürecinde burun tıkanıklığının yanı sıra burun içi salgıların artmasına bağlı mukus oluşumu gerçekleşir ve yeterli burun temizliği sağlanmaz ise burun içinde geri doğru akarak boğaza gelir. Bunun neticesinde öksürük ve balgam çıkarma da şikayetlere eklenmiş olur.

Alerjik nezle de ise burun mukozası (burun içini kaplayan deri) polen, toz, hayvan tüyü ve diğer alerjenlere maruz kalındığında burun içinde bulunan burun etlerindeki (konka) kan damarlarının şişmesi sonucu burun tıkanıklığı gelişir ve hastalığa bağlı olarak mukus üretiminin artması burunun tıkanmasına neden olabilir.

Burun içindeki bazı yapılar ya da bozukluklar da tıkanıklığa neden olur. Soyaçekim ile ya da sonradan alınan çeşitli darbe ve çarpmalar nedeniyle burunda kemik veya kıkırdak eğriliği oluşabilir. Bazen kişinin hiç hatırlamadığı darbelerle de zaman içinde eğrilikler yani deviasyonlar olabilir

Burun tıkanıklığı; akciğer hastalıklarına (astım, zatürre vb.), kalp rahatsızlıklarına, uyku apnesine veya çeşitli performans bozukluklarına da sebep olarak kişinin yaşam kalitesini düşürür. Ayrıca  solunum güçlüğü, ağızdan nefes alıp vermek zorunda kalındığı için ağız kuruluğuna ve boğaz ağrılarına yol açar.

Çocuk hastalarda geniz etinin olması burun tıkanıklığı, uykuda nefes durması (apne)

Burun tıkanıklığının nedeni detaylı bir muayene ve gereği halinde endoskopik muayene ile belirlenebilmektedir. İlaç ya da cerrahi seçenekleri arasından kişiye en uygun tedavi seçilerek uygulanabilir.