Diş Ağrısı

Diş ağrısı çözümü olan ve çeşitli nedenlere bağlı gelişen bir rahatsızlıktır. Diş minesinin aşınması, diş çürüğü, iltihaplanan diş etleri ya da buna benzer nedenler diş ağrısına neden olmaktadır. Genellikle hafif diş ağrıları önemsenmez ve dayanılmayacak boyuta gelene kadar diş hekimine başvurulmaz. Bu da diş ve dişeti hastalıklarının ileri boyuta gelmesine neden olur. 

Oldukça rahatsız edici bir ağrı olan diş ağrısı genellikle zonklama şeklinde duyulur. Gittikçe şiddetlenen ağrı bazen dayanılmaz bir hal alır. Diş ağrısı yaşayan bir kişide sıcak-soğuk hassasiyeti artarken, dişe bastırınca hassasiyet de artar. Dişlerde kırılmalar görülebilir.

Dişler hangi sebeplerden dolayı ağrıyabilir? 

  • Diş çürükleri (Çürükler; dişteki konumlarına göre diş ve diş etlerinde ağrı yapar.)
  • Dişlerdeki kemik kaybı (Çiğnerken ağrı oluşturabilir.)
  • Diş etindeki iltihaplanmalar (Yanma ve acıma oluşturur.)
  • Yanlış yapılmış protezler, yüksek dolgular.
  • Diş gıcırdatma (Daha çok derinden gelen ağrı oluşur. Geceleri dişler sıkıldığı için sabahları meydana gelen bir ağrıdır.)
  • Kanal tedavisi (Tedavi bittikten çok sonra bile bazı ağrılar olabilir.)
  • Vücut direncinin düştüğü gribal enfeksiyon gibi durumlar ya da sinüzitin aktif hale geçmesi (Daha çok üst çenenin azı bölgesinde ağrı oluşur.)
  • Kadınlarda adet dönemlerinde kısa dönem hormon değişikliğine bağlı olarak ağrı oluşabilir.

DİŞ ETİ KANAMALARI 

Diş eti kanamalarının, basit bir nedeni olabileceği gibi ağır bir hastalığın da habercisi olabilir. Sebepsiz diş eti kanaması veya basit travmalardan sonra anormal diş eti kanama şikayetiniz varsa bu kanama bozukluğuna işaret ediyor olabilir. İster darbeye bağlı, ister kendiliğinden olsun, kanama halinde mutlaka hekime başvurmak gerekir.

ÇOCUKLARDAKİ AĞIZ VE DİŞ YARALANMALARI

Çocuklardaki merak ve keşfetme isteği, yetersiz motor aktivite kontrolünün olmaması ile birleşerek çok sık olarak ağız ve diş yaralanmalarına neden olur. Çocuklardaki ağız ve diş yaralanmaları en sık 1,5 – 2,5 yaşları arasında meydana gelir. Çocuklarda bu tip yaralanmalarda acil olarak diş hekimine başvurulmalıdır. Travmalardan sonra her kaybedilen saat oluşan hasarı büyütmektedir. Diş hekimine ulaşana kadar yarayı ılık su ile temizleyip bölgeye soğuk kompres uygulamak en doğrusudur.

Daimi dişlerde, diş yerinden çıkmış ise ebeveyn, dişi yerine yerleştirmeye çalışmalı, başarabilirse, en yakın hekime bu şekilde başvurmalı; başaramazsa, dişi süt veya serum fizyolojik; bu imkân yoksa ağız içerisinde tutularak diş hekimine başvurmalıdır.

Diş kırılmış ise, varsa kırık parçayı temiz bir ortamda tutarak diş hekimine başvurmalıdır. Dudak ve yanak yaralanmalarında, yaralı bölgeyi ılık su ile temizlemek, kanama varsa kanamanın durması için basınç uygulamak, yanak ve dudağa dışarıdan soğuk kompres uygulamak, yara fazla büyükse ve kanama durmuyorsa hemen en yakın acil polikliniğe başvurmak en doğrusudur.