Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Uğur Özkula: “Sağlık Çalışanları Diğer Mesleklerde Çalışanlara Oranla Çok Daha Fazla Sözlü ve Fiziksel Saldırıya Maruz Kalmaktadır”

Şiddetin dünyanın her yerinde dozu giderek artan sosyal bir sorun olduğunu belirten Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Uğur Özkula, sosyologların, psikologların bu sorunun kaynağına dair pek çok neden saydığını; değişen kültürel yapı ile aile ilişkilerinin, ekonomik yapının, yazılı veya görsel medyanın, eğitim sistemi, bilgisayar oyunları gibi sayısız etkenin bu durumu tetiklediğini kaydetti.

Hayatımızın her alanında her gün farklı bir şiddete maruz kaldığımızı söyleyen Özkula, evde özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik şiddetin; trafikte, iş yerinde karşılaşılan sözlü, bazen de fiziksel saldırıların yanı sıra, her gün haber bültenlerinde politikacıların, yetkililerin öfke dolu, tehditkâr mesajlarının bu şiddet ikliminin öğeleri olduğuna dikkat çekti.

“28 Nisan Sağlıkçıya Şiddete Hayır Günü” dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Uğur Özkula, sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin de bu akılsız sürecin belki de tüm meslek grupları arasında en can yakıcı örneklerle yaşandığı alan olduğunu kaydetti. Yapılan çalışmaların, sağlık çalışanlarının diğer mesleklerde çalışanlara oranla çok daha fazla sözlü ve fiziksel saldırıya maruz kaldığını ortaya koyduğunu söyleyen Özkula, bu durumu ortaya çıkaran nedenlerin başında; sağlık sistemine ait sorunların haksızca doğrudan hekimlerin ve sağlık çalışanlarınınomuzlarına yüklenmesi, sağlık çalışanlarının ve emeklerinin değersizleştirilmesi politikalarınıngeldiğini belirterek yönetimsel erkin sağlığa ulaşım imkanlarını akıllıca geliştirmesi, sağlık hizmeti sunulan kurumların uygun yapılandırılması, bu kurumların haddinden fazla hasta yoğunluğu ile karşı karşıya kalmayacak biçimde planlamaların yapılması ve temel sağlık bilgisi konusunda vatandaşları bilinçlendirmesinin çözümün olmazsa olmazları olduğunu vurguladı.

Şiddet Caydırıcı Cezalar İle Karşılık Bulmalıdır
“Unutmamak gerekir ki; günümüzde yaşadığımız en önemli sorunlardan biri olan şiddet kadar önemli bir başka durum da bu şiddetin kanıksanmasıdır.” diyen Dr. Uğur Özkula, şiddetin hiçbir türlüsünün kabul edilemeyeceğini belirterek, görevi başında, mesleğini en iyi şekilde icra etmeye çalışan sağlık çalışanlarına karşı yaşanan saldırıların da; toplumdaki her bireyin maruz kaldığı şiddet olaylarının da caydırıcı cezalarla karşılık bulması gerektiğini kaydetti.

Acil Tıp Uzmanı Dr. Uğur Özkula açıklamasının sonunda şu temennide bulundu: “Yine temennilerin iletileceği bu gün vasıtasıyla, mesleğini en olumsuz şartlarda bile layıkıyla sürdürmeye çabalayan meslektaşlarımı ve şiddetin her türlüsünü günümüz koşularında bile reddetmeyi başarabilenleri saygıyla selamlıyorum.”