Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Başhemşiresi Türkan Şahin: “Palyatif Bakım Yaşam Kalitesini Arttırmaya Yönelik Bir Yaklaşımdır”

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Başhemşiresi Türkan Şahin, “Dünya Palyatif Bakım Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, palyatif bakımın Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ’yaşamı tehdit eden kronik hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkan tüm sorunlarla karşılaşan hasta ve ailede, ağrı ve diğer sorunların erken tanınması ve giderilmesi; fiziksel, psikolojik, sosyal ve manevi gereksinimlerin karşılanması yolu ile ağrının önlenmesi ve hafiflemesine yönelik uygulamaların yer aldığı ve yaşam kalitesini getirmenin amaçlandığı bir yaklaşım.’ olarak tanımlandığını kaydetti.

Ekim ayının ikinci cumartesi gününün, Dünya Hospis ve Palyatif Bakım Günü olarak belirlendiğini söyleyen Başhemşire Türkan Şahin, bu günün palyatif bakımı desteklemek için dünya çapında aktiviteler eşliğinde kutlandığını ifade etti.

Palyatif Bakım İş Birliği Üzerine Kuruludur
“Palyatif kelimesinin kökeni ‘’mont kaplama anlamlarına gelen Latince “pallium” ve pelerinle örtmek anlamına gelen “palliarie” kelimesidir. Sağlık profesyonellerinin yardımlarına ihtiyacı olan bu hasta grubunu bir pelerin gibi sarıp sarmalamak, yaşamın son zamanlarında onlara kaliteli bir yaşam ve onurlu bir ölüm sunmak düşüncesiyle bu isim verilmiştir.” diyen Başhemşire Şahin, palyatif bakımın farklı uzmanlık alanlarından deneyimli doktorlar, uzman hemşireler, fizyoterapistler, diyetisyenler, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, diğer meslek grupları ile gönüllüler arasındaki iş birliğine dayandığını belirtti.

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Başhemşiresi Türkan Şahin açıklamasının devamında şunları kaydetti:
“Palyatif bakım hastanın kalan yaşamını anlamlı ve değerli kılmak için verilen tüm hizmetleri içerir. Hasta ve ailesinin acılarının hafifletilmesini sağlar.

Ölümü normal bir süreç gibi kabul ederek yaşamı destekler. Dini değer ve inançlara kültüre ve bireyselliğe duyarlı kalarak bireyin fonksiyonel kapasitesini en üst düzeye çıkarmayı amaçlar. Yaşam kalitesini artırır bakımının fiziksel manevi ve sosyal psikolojik boyutlarını entegre eder.

Birey ve aile ile işbirliği içinde hastanın tercih ettiği yerde verilmelidir.

Palyatif Bakımda Hasta Birçok Kanaldan Destek Alır
Hekim ve hemşire, hasta ailesinin bakımını planlamak için gereksinimlerini değerlendirmeli ve öncelik sırasına koymalıdır. Palyatif bakımda hasta birçok kanaldan destek alır. Hasta ve hasta yakını, güncel durum, hastalık ve olası mevcut semptomlar hakkında ekipten bilgi edinir. Kendi yaşam deneyimleri ve hastalıkla ilgili tepkilerini dile getirir.

Hekim palyatif tedavinin temeli olarak fiziksel ağrıları azaltır, semptomlar hakkında ekiple bilgi alışverişi sağlar, ekibi yönetir. Hemşire hasta ve hasta yakını ile yakın iletişimdedir. Hastaya tüm hemşirelik girişimlerinin yanında hastanın tüm bakımıyla ilgilenir. Terapist, psikolog, diyetisyen, gönüllü hasta bakanlarla palyatif hasta bakımı hastane, ev ortamı, bakım evlerinde ekip çalışmasıyla koordineli olarak yapılmaktadır.

Palyatif bakımda amaç; kişinin hayatına yıllar eklemek değil, yıllarına hayat eklemektir.

Ağrı ve diğer rahatsız edici semptomlarının giderilmesini sağlar.

Hastaların son ana kadar mümkün olduğunca aktif bir yaşam sürmesini sağlar.

Yaşam kalitesini artırır, aynı zamanda hastalık sürecini olumlu etkiler.”