Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nermin Ankay: “Lösemi, Yılda Bir Kez Yapılan Basit Bir Kan Sayımı Tetkiki İle Erken Dönemde Farkedilebilir”

Löseminin halk arasında kan kanseri olarak bilindiğini belirten Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nermin Ankay, bu hastalığın çoğunlukla kemik iliğinden kaynaklandığını ve bir tek hücrenin kanserleşmesi, daha sonra bu hücrenin çoğalıp kana ve dokulara yayılması sonucu ortaya çıktığını kaydetti.

28 – 31 Mayıs Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Ankay, çocuklarda en sık rastlanan kanser türü olan löseminin en fazla görüldüğü yaş dilimin 2-5 yaş arası olduğunu bununla birlikte her yaşta ortaya çıkabileceğini belirtti.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nermin Ankay açıklamasında şunları kaydetti:

“Lösemi vücudumuzdaki kanser önleyici veya kanser yapıcı genlerdeki bozukluklar sonucu ortaya çıkar. Bu bozulmayı kolaylaştıran faktörler arasında yüksek doz radyasyon, bazı virusler, kimyasal maddeler, gıdalardaki katkı maddeleri, zehirli gazlar sayılabilir. Down sendromu gibi kalıtsal hastalıklarda da risk artmaktıdır. Çok nadir görülen bazı lösemi tiplerinde aileden geçiş söz konusu olsa da, lösemi genel olarak kalıtsal bir hastalık değildir.

Löseminin Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tanı Konulur?
İştahsızlık, zayıflama, solukluk, ateş, vücutta morarmalar, deride küçük kırmızı kanama odakları, burun ve diş etlerinde kanama, lenf bezlerinde büyüme ve kemik ağrıları sıktır. Bu sayılan belirtiler başka bir çok hastalıktada görülebilir. Lösemi hastalığına özel bir belirti yoktur. Bazen hiç belirti vermeyebilir. Yukarıda sayılanlardan bir yada birkaçının olması durumunda uzman hekime başvurulmalıdır.

Yılda bir kez yapılması önerilen basit bir kan sayımı sonrası eğer lösemi hastalığından şüphe edilirse ileri düzey kan ve kemik iliği tahlilleri ile kesin tanı konulabilir. Aytıntılı testler ile lösemi tipleri ve tedavi prensipleri belirlenir.

Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?
Lösemi, tanı konulduktan sonra uzun süreli bir kemoterapi (ilaç tedavisi) ve sonrasında uygun vakalarda kemik iliği nakli ile tedavi edilir.

Lösemi, çocukluk çağında görülen kanserler arasında tedavi şansı en yüksek olanlardan biridir. Lösemi hastalığının grubuna göre başarı oranı değişmektedir. Günümüzün modern tedavi protokolleri ile akut löseminin genel anlamda tedavi şansı %70-75 dir. Çocuk döneminde en sık görülen lösemi alt tiplerinden ALL’de (akut lenfoblastik lösemi) başarı oranı %90’ın üzerine çıkmaktadır.

Tedavinin uygun bir merkezde yapılması, temiz ve steril ortamın sağlanması, iyi ve dengeli beslenme ve psikolojik destekler tedavinin başarılı olmasında çok önemlidir. Her ilacın olduğu gibi, lösemi tedavisinde kullanılan ilaçların da yan etkileri vardır. Ağızda yaralar oluşması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kan hücrelerinin sayısının azalması, kanama, ishal, saç dökülmesi gibi yan etkiler görülebilir.

Çocuğumu Lösemiden Nasıl Koruyabilirim?
Lösemi, yılda bir kez yapılan basit bir kan sayımı tetkiki ile erken dönemde farkedilebilir. Erken teşhis ile tedavi başarı oranları daha da yükselmektedir.

Hastalıklardan korunmada beslenme çok büyük önem taşımaktadır. Çocuklar olabildiğince dengeli beslenmeli, hazır gıdalardan ve katkı maddesi içeren yiyeceklerden uzak tutulmalı, çocukların beslenmesinde doğal ve organik ürünler tercih edilmelidir. Meyve ve sebzeler yenmeden önce iyice yıkanmalı, kullanılan kimyasal ilaçlardan arındırılmalıdır. Çocukların radyasyona maruz kalması önlenmelidir.

Lösemi, kanser gibi rahatsızlıkların tedavisi uzun süreli ve zorlu bir yolculuktur. Bu süreç hem hastalar hem de hasta yakınları için oldukça zorlayıcı olabilir. Moral desteği büyük önem taşır.

Her yıl Uluslararası Lösemili Çocuklar Haftası kapsamında hastalık hakkında bilgilendirme amaçlı seminerler, farkındalık kampanyaları yürütülmektedir. Bu hafta içerisinde aynı zamanda yardım kampanyaları da düzenlenmektedir. “