Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin Sennaroğlu:“Kanserden Korunmak, Kanser Tedavisinden Daha Kolay ve Ucuzdur”

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin SENNAROĞLU 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla bilgilendirmede bulundu. Günümüzde önemli bir sağlık sorunu olarak gündemdeki yerini koruyan kanser hastalığının dünyada ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yerini aldığını belirten Dr. SENNAROĞLU, tanı ve tedavisi zor olsa da kanserin önlenebilir ve korunulabilir birhastalık olduğunu söyledi.

“Kanserin artan sıklığı nedeniyle önemi ve maliyeti düşünüldüğünde, kanserin önlenmesine yönelik erken tanı ve tarama faaliyetlerinin ön plana çıkmasının değeri daha iyi anlaşılmaktadır” diyen Sennaroğlu, kanser konusunda yapılabilecekler hakkında farkındalık oluşturmak ve kanserden korunma ile erken teşhisin önemine dikkat çekmek amacıyla 1-7 Nisan tarihleri arasının kanser haftası olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Uygulanan Tedavilerin Yetersiz Kalması, Kanserden Korunma Ve Erken Teşhisi Önemli Kılmaktadır

“Kanser vücuttaki hücrelerin beklenmedik bir şekilde bölünüp çoğalması sonucu ortaya çıkar. Bu çoğalan hücreler organların çalışmasını engeller.” diyen Dr. Engin SENNAROĞLU, kanserin tedavi yöntemleri arasında cerrahi tedavi,kemoterapi, radyasyon tedavisi ve hormonal tedaviler bulunduğunu belirtti. Günümüzde kansere yönelik geliştirilen moleküler düzeyde birtakım tedaviler de uygulanmaktadır, ancak tüm bu gelişmelere rağmen kanser halen ölümcül bir hastalık olarak ölüm nedenleri arasında ilk sıralardaki yerini korumaya devam etmektedir, şeklinde konuşan Dr. SENNAROĞLU, “Uygulanan tedavilerin yetersiz kalması; kanserden korunma ve erken teşhisi önemli kılmaktadır.” dedi.

“Tanı Yöntemlerinin Çoğalması Erken Tanı İmkanlarını Artırdı”
Sigara,dengesiz beslenme, obezite, zararlı güneş ışınlarına maruziyetin kansere sebep olan faktörlerin %90’ınıoluşturduğunu ifade eden Dr. SENNAROĞLU şunları vurguladı: “Bu nedenle sigara içilmemesi, içiliyorsa derhal bırakılması, doğal ve dengeli beslenmenin tercih edilmesi, düzenli egzersiz yapılması, güneşten yararlanırken aşırıya kaçılmaması kanserden korunmada alınacak temel önlemlerdir.”

Kanserden korunma kadar önemli olan diğer bir kavramın da erken tanı olduğuna dikkat çeken İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Engin SENNAROĞLU,kanserlerin büyük bir kısmında erken tanının hayat kurtarıcı olduğunu ve günümüzde tanı yöntemlerinin çoğalmasının da erken tanı imkanlarını artırdığını belirtti.

Kanser Önlenebilir Bir Hastalıktır, Erken Teşhis Hayat Kurtarıcıdır
Dr. SENNAROĞLU açıklamasının devamında şunları kaydetti: “En sık görülen kanser türü olan meme, rahimağzı, akciğer, prostat, cilt ve bağırsak kanserlerine yönelik yılda bir kez yaptırılacak çok basit tetkikler olarak mamografi,smear testi, akciğer grafisi,PSA gaitada gizli kan, endoskopi tetkikler erken tanıya olanak sağlamaktadır. Kanserden korunmak her zaman kanser tedavisinden daha kolay ve daha ucuzdur.”