Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Elif İjlal Çekirdekçi: “Fiziksel Aktivite Bireylerin Fiziksel ve Ruhsal Sağlığının Geliştirilmesinde Temel Araçlardan Birisidir”

Fiziksel aktivitenin, kas ve eklemlerimizi kullanarak enerji tüketimi ile gerçekleşen herhangi bir bedensel hareket olarak tanımlanmakta olduğunu kaydeden Kardiyoloji Uzmanı Elif İjlal Çekirdekçi, kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizliğin, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer aldığını, meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25’inin; diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeni olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Çekirdekçi, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan toplumlarda obezitenin yaygınlaşmasına neden olan önemli faktörlerden birisinin de hareketsiz yaşam tarzı olduğuna dikkat çekti.

10 Mayıs Dünya Hareket Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Elif İjlal Çekirdekçi, sağlığın korunması ve geliştirilmesi için haftada 150 dakikalık (haftanın 5 günü 30 dakikalık) orta şiddette bir egzersizin yetişkinler açısından yeterli görülmekte olduğunu ifade etti. 1-4 yaş arası çocukların, gün içinde farklı şiddetlerde toplam 180 dakikalık fiziksel aktivite yapması gerektiğini belirten Dr. Çekirdekçi, 5-18 yaş arasındaki çocuk ve ergenler için ise, günde 60 dakika, orta şiddetliden yüksek şiddetli aktivitelere doğru değişen aktiviteler önerilmekte olduğunu kaydetti. Orta şiddetli aktiviteler sırasında kişinin konuşabiliceğini fakat şarkı söyleyemeyeceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Elif İjlal Çekirdekçi; “ hızlı yürümek, düşük tempolu koşular, dans etmek, ip atlamak, yüzmek, masa tenisi oynamak, yavaş tempoda bisiklet sürmek orta şiddetli aktivitelere örnektir” dedi.

“Yüksek şiddetli aktiviteler sırasında kişi, aktivite sırasında nefesi kesilmeden birkaç kelimeden fazlasını konuşamaz. Tempolu koşu, basketbol, futbol, voleybol, hentbol ve tenis oynamak, step-aerobik derslerine katılmak, tempolu dans etmek yüksek şiddetli aktivite örnekleridir” diyen Çekirdekçi, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de düzenlediği Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın ön sonuçlarına göre bireylerin %71.9’unun düzenli fiziksel aktivite yapmadığının, 6-11 yaş grubu çocukların %58.4’ünün günde 30 dakika veya daha fazla süre olacak şekilde düzenli egzersiz yapmadıklarının tespit edildiğine dikkat çekerek, bu yaş grubunda TV, bilgisayar, internet, ev ödevi, ders çalışma vs. gibi gerekçelerle hareketsiz geçirilen ortalama sürenin 6 saat olduğunu belirtti.

Fiziksel aktivitenin bireylerin fiziksel ve ruhsal sağlığının geliştirilmesinde temel araçlardan birisi olduğunu vurgulayan, Dr. Çekirdekçi, fiziksel aktivitenin arttırılmasının sadece bireysel değil toplumsal bir sorun olduğunu ve bu konuda ilerleme kaydedebilmek için toplum tabanlı, çok sektörlü, multidisipliner ve kültürel bir yaklaşım gerektiğini ifade etti.

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Elif İjlal Çekirdekçi, bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü’nün, 10 Mayıs tarihini bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek ve fiziksel aktivitenin yararlarını savunmak, yaşamın her alanında ve her yerde (okul, ev, iş yeri) fiziksel aktiviteye katılımı arttırmak, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için ‘Sağlık İçin Hareket Et Günü’ olarak belirlediğini ve 10 Mayıs’ın her yıl KKTC ve Türkiye’de düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanmakta olduğunu kaydetti.