Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. K. Çağdaş KAZIKDAŞ: “İşitme Kaybına Yol Açan Faktörlerin % 50′Si Önlenebilir”

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Basın Yayın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Girne Üniversitesi Hastanesi KBB Uzmanı Doç. Dr. K. Çağdaş KAZIKDAŞ, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü dolayısıyla bir açıklamada bulundu.

KBB Uzmanı Doç. Dr. K. Çağdaş KAZIKDAŞ açıklamasında şunları kaydetti:

Telefonu icat eden Alexander Graham Bell, işitme engelli olan annesi ve eşinin aynı zamanda tüm işitme engelli bireylerin duyamadığı sesleri duymaları için pek çok çalışma yapmıştır.

BELL, Telefonu Sağırlar İçin Yaptığı Çalışmalar Sırasında Keşfetti
İşitme engellilere dil öğretmeni yetiştiren bir okulda çalışan Graham Bell, aslında sağırların sessizliğini ortadan kaldırmaya çalışmaları sırasında tesadüfen telefonu icat ederek birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların birbirlerini duymalarını sağlamıştır. İskoçyalı ünlü bilim adamının işitme engelliler için yapmış olduğu çalışmalarından dolayı doğum günü olan 3 Mart tarih i” Dünya Kulak ve İşitme Günü “ olarak kutlanmaktadır. Alexander Graham Bell işitme engelli eşine yazdığı bir mektupta “Eşin, hangi noktaya çıkarsa çıksın, ne denli zengin olursa olsun, emin ol işitme engellileri ve onların sorunlarını her zaman düşünecektir” diye yazmıştır.

Her yıl bu kapsamda dünya genelinde belirlenen bir temada çeşitli aktiviteler düzenlenmektedir. Örneğin 2015 yılındaki farkındalık konusu özellikle ergenlik dönemindeki gençlere yönelik olan gürültüye bağlı işitme kaybı riskine yönelik olmuştur. Yüksek sesle müzik dinleme ve gürültülü ortamlarda uzun süreli bulunmanın olumsuz yönlerini vurgulamak amaçlanmıştır.

2017 Yılının Teması “İşitme Kaybı İçin Harekete Geç, Bir Test Yaptır”
Dünya Sağlık Örgütü işitme kaybına yol açan faktörlerin % 50′sinin önlenebilir olduğunu bildirmektedir. Önleyici tedbirler arasında çocukların yenidoğan döneminde işitme taramalarından geçmesi, kızamık, menenjit, kabakulak ve kızamıkçık aşılarını olması, özellikle ototoksik (iç kulağa zarar verici) özellikte ilaç kullanırken seçici davranılması, orta kulak iltihabı için etkin tedavilerin yapılması, aşırı gürültülü ortamlardan kaçınılması sayılabilir.

2017 yılında WHO tarafından belirlenen tema ise, “Action for hearing loss: make a sound investment” (İşitme kaybı için harekete geç, bir test yaptır) sloganı ile işitme kaybının ekonomik etkisine dikkat çekmek amaçlanmıştır. “İşitme ile ilgili herhangi bir sorununuz varsa, hemen harekete geçin , kendinizi önemseyin ve bir test yaptırın”.