“ Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nden Eczacı Syed Skandar Shah 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü Dolayısyla Bir Açıklama Yaptı ”

25 EYLÜL DÜNYA ECZACILAR GÜNÜ
“ Uluslararası Eczacılar Birliği (FIP) Konseyi’nin birkaç yıl önce İstanbul’da gerçekleştirilen kongresinde alınan kararla 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü olarak belirlenmiştir. Uluslararası Eczacılar Birliği tüm eczacıları, eczacıların sağlığın iyileştirilmesindeki rolünü destekleyen ve savunan etkinlikleri dünyanın her köşesinde organize etmek için bu günü kullanmaya teşvik etmektedir.

Bu nedenle, Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nde görevli Eczacı olan ben Syed Sıkandar Shah, dünyadaki meslektaşlarıma sıcak bir selam gönderiyorum.
“Eczacılar ilaç uzmanlarınızdır”, bu yılki Dünya Eczacılar Günü’nün ana mesajıdır. FIP Başkanı Dr. Carmen Pena, Dünya Eczacılar Günü 2018’de eczacıların sahip oldukları ve daha iyi hasta sağlığı sağlamak için her gün kullandıkları kapsamlı uzmanlığa odaklanılacağını söylüyor. Dr. Pena; “Bu uzmanlık, bilim ve araştırma, gelecek nesilleri eğitme ve hastaların ihtiyaçlarını hizmete dönüştürme yoluyla uygulanır” diyor.

Dr. Carmen Pena, “ Dünya Eczacılar Günü’nün bu yılki teması eczacıların sadece hastalar için değil sağlık uzmanları için de güvenilir birer bilgi ve öneri kaynağı olduğuna vurgu yapmaktadır. Eczacılar, eczaneden içeriye giren her hastaya doğru ilacın uygun dozda ve en doğru formülasyonda verilmesini sağlarlar. Her bireyin en iyi tedaviyi görmesini güvence altına almak için diğer sağlık uzmanlarıyla da işbirliği içindeyiz. Ayrıca, dünyanın en erişilebilir sağlık uzmanları olarak eğitimimizi sağlığı korumak ve hastalıkları önlemek için kullanıyoruz “ diyerek sözlerini sürdürüyor .

Başta FIP üyeleri olmak üzere pekçok kişi Dünya Eczacılar Günü’nü eczacılık mesleğinin değerinin altını çizmek ve sağlığın iyileştirilmesi üzerindeki etkilerini yetkililere, diğer mesleklere, medyaya ve halka vurgulamak için kullanmaktadır.

Bir Eczacının Başlıca Görevleri
Bir eczacı, bir hasta veya bir başkasının randevu almadan danışma veya tavsiye için başvurabileceği dünyadaki birkaç tıp uzmanından biridir. Hastalar ve onların ilaçlarının sayısız yönleri hakkında bilgi sahibidirler. Eczacıların önemli rollerinden bazıları;

İlaç/Reçete Hazırlamak: Bu, pek çok kişinin bir eczacıyı düşündüklerinde akıllarına gelen imaj olan tabletleri sayma, bir şişe etiketi hazırlama ve hastalar için ilaç paketleme işidir.

Reçeteyi yazanlarla iletişime geçmek: Reçete içeriği açık değilse veya hasta için zararlı olma ihtimali varsa dozunun ve formülünün (sıvı veya tablet gibi) ve bunun yanında ilacın aslının mı istendiğinin yoksa yoksa muadilinin verilip verilemeyeceğinin teyit edilmesi.

Hastaların güvenliğinin sağlanması: Hastaya her yeni ilaç verildiğinde ya da reçetesi yenilendiğinde hastanın ilaç kayıtlarını kontrol etmek. Bu, bir eczacının, ilaçlar arasındaki olası tehlikeli etkileşimleri önlemesinin en iyi yoludur.

Hastalara danışmanlık yapmak: Bu, diğer ilaçlar, gıda, alkol ve greyfurt suyu gibi içecekler ile olumsuz reaksiyonlar ve etkileşimler hakkında bilgilendirmekten daha fazlasını içerir.
Danışmanlık; hastaları ilacı nasıl ve ne zaman kullanacakları konusunda eğitmeyi, ilaçların işe yarayıp yaramadığını görmek için hastaları takip etmeyi, yan etkilerin nasıl en aza indirilebileceğine dair ipuçlarını paylaşırken faydaları en üst düzeye çıkarmayı ve hastanın tüm kaygılarını dinlemeyi içerir.
Hastalarla genel sağlık üzerine çalışmak : Sağlığı korumak reçeteli ilaçları almaktan daha fazlasını gerektirir. Eczacılar, reçetesiz ilaçları kullanma, vitaminler gibi sağlık desteklerini alma, bitkisel ve doğal sağlık ürünlerini kullanma, egzersiz ve bakım yapma ve iyi bir beslenme düzeni sürdürme konularındaki tavsiyelerini paylaşarak, hastaların iyileşmesine ve hasta olmamalarına yardımcı olabilirler.

Personel yönetimi: Eczacılar doğru ilaç, doğru hasta ve doğru doz yani “üç D” ilkesinin işlemesinin sağlamasından kesin olarak sorumludur. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi, eczane teknisyenleri, stajyer öğrenci ve stajyer doktorların çalışmalarını izlemeyi ve onlara rehberlik etmeyi gerektirir. Eczane sahipleri ve yöneticileri ayrıca işe alım kararlarını alma ve işyeri politikalarını belirleme ve uygulama konusunda sorumluluk sahibidir.

İdari görevleri yerine getirme: Eczanedeki herkesin, hasta dosyalarını güncel tutmak, gerekli ürünlerin stoklanmasını ve gerekli raporların oluşturulup dosyalanmasını sağlamak için bazı sorumlulukları vardır. Bir yönetici veya yönetim pozisyonunuz varsa, yönetim görevlerine hasta bakımında olduğu kadar çok zaman harcayabilirsiniz.

Sağlık hizmeti çalışanı meslektaşların eğitimi: Yeni ilaçlar ve ilaç tedavisi protokolleri hakkında doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık hizmeti sağlayıcılarına bilgi aktarmak.
Son olarak sevgili meslektaşlarım, insanların hastalıklarını iyileştirmek ve onlara sağlık ve mutluluk getirmek için harika bir iş çıkarıyorsunuz. Bu özel günde size daha fazla başarı diliyorum.

25 Eylül Dünya Eczacılar Gününüz kutlu olsun. “