Girne Üniversitesi Vakfı, Bindayı School İşbirliğinde Organize Edilen “Çocuk Sağlığı, Gelişimi, Psikolojisi Ve Beslenmesi” Konulu Seminere Ev Sahipliği Yaptı

Girne Üniversitesi Vakfı ve Bindayı School işbirliğinde “Çocuk Sağlığı, Gelişimi, Psikolojisi ve Beslenmesi” adlı seminer düzenlendi. Seminere, Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Rüveyda BUNDAK, Pediatrik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret ÇAĞLAR, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem BEYOĞLU ve Diyetisyen Mehmet MİRALAY katılarak çocuk sağlığı ve gelişimi hakkında bilgiler verdi.

Girne Üniversitesi Vakfı ev sahipliğinde, Bindayı Eğitim Merkezi tarafından, “Sağlıklı Yarınlar İçin Farkındalık” sloganıyla organize edilen “Çocuk Sağlığı, Gelişimi, Psikolojisi ve Beslenmesi” konulu seminerde, Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Rüveyda BUNDAK, Pediatrik Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Kudret ÇAĞLAR, Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem BEYOĞLU ve Diyetisyen Mehmet MİRALAY çocuk sağlığı açısından önemli bilgiler verdi. Seminere veliler ile beraber Bindayi Eğitim Merkezi çalışanları, Üniversite öğretim üyeleri ve çalışanları katıldı.

“Çocuk Sağlığı, Gelişimi, Psikolojisi ve Beslenmesi” seminerine ilgi büyük oldu. Veliler, konuşmacıları dikkatlice dinlerken, seminerin sonunda önemli sorularına da cevaplar aldı.

Prof. Dr. BUNDAK, Ergenlik Süreçleri Hakkında Bilgi Verdi
Seminerde ilk olarak Çocuk Endokrinolojisi Uzmanı Prof. Dr. Rüveyde BUNDAK konuşmasını gerçekleştirdi. Konuşmasında ergenliğin tanımına ilişkin bilgiler veren ve bedensel değişikliklerde görülen bazı unsurlardan bahseden BUNDAK, kızlarda ve erkeklerde ergenliğin başlama süreci, Türk kız ve erkek çocuklarında ergenlik döneminin nasıl sürdüğüne dair sistematik bilgilere değindi. Aileleri, çocuklarının büyümesine ilişkin herhangi bir sıra dışı durumun izlenmesi durumunda ivedilikle doktora başvurmaları gerektiğinin önemine dikkat çekti.

Doç. Dr. ÇAĞLAR: “İlaçlardan Uzak, Doktorlara Yakın Olun”
Doç. Dr. Kudret ÇAĞLAR ise konuşmasında çocuklara bir hastalık anında nasıl müdahale edileceğinden bahsetti. İlaç kullanımına değinen ÇAĞLAR, ailelere ilaçlardan uzak, doktorlara yakın olmalarını tavsiye etti. Anne sütünün önemine dikkat çeken ÇAĞLAR: “İlk 4 ayda anne sütü verilmesi gerçekten son derece önemli. Tüm annelerin bu konuya büyük hassasiyet göstermeleri gerekiyor” dedi. Pediatrik Onkoloji Uzmanı Çağlar, ülkemizdeki aşı oranına da dikkat çekerek, ülkemizde herkesin aşı yaptığı bilgisini verdi ve sadece uzmanlardan bu hizmetlerin alınması konusunda velileri uyardı.

Dr. BEYOĞLU: Otizm, Dikkat Eksiliği Ve Depresyon Tedavilerinde Ailelere Büyükgörev Düşüyor
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Dr. Erdem BEYOĞLU’da,Otizm, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) ve Depresyon hastalıkları hakkında bilgi vererek, “Otizm, dikkat eksiliği ve depresyon tedavilerinde ailelere büyük görev düşüyor.” dedi. Beyoğlu bu hastalıkların teşhisi konulduğunda ne yapılması gerektiğini anlattı. Erdem BEYOĞLU Otizm hastalığının, beynin gelişimini engelleyen bir rahatsızlık olduğunu belirterek, “Hastalık çok küçük yaşta başlıyor ve tedavisi iyi bir şekilde yürütülmediği takdirde ömür boyu sürebiliyor. Otizm hastalığının tedavisi özel eğitimle verilmektedir; bu süreç de ciddi sabır ve zaman ister” dedi. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu hastalığı konusunda tanının erken ve doğru teşhis edilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Erdem BEYOĞLU, “Bu hastalık çocuklarda unutkanlık, davranış bozukluğu ve kurallara uymama etkisi yaratıyor. Tedavi dışında ailelerin çocuklara daha çok zaman ayırarak, dikkatlerini arttırmanın yararlı olabileceğini ifade edebilirim” dedi. Konuşmasında son olarak, çocuklarda depresyon hastalığı konusuna değinen Dr. BEYOĞLU, depresyon hastalığının özellikle ergenlik döneminde meydana çıktığını kaydetti. BEYOĞLU, Depresyon hastalığının en önemli tedavisinin huzurlu bir ortam olduğunu söyleyerek bu konuda ailelere büyük görev düştüğünü ifade etti. “Huzurlu bir aile ortamı tedavi sürecine büyük katkıdır” diyen Dr. BEYOĞLU, konuşmasının sonunda özellikle teknolojinin günümüzde çocuklara etkisinin büyük olduğunu yineledi ve ailelerin çocuklarıyla sıkça sosyal aktiviteler yapmasını tavsiye etti.

Diyetisyen MİRALAY: Dengeli Beslenme Konusunda Özellikle Ailelerin Eğitim Alması Gerekiyor
Seminerde son olarak Diyetisyen Mehmet MİRALAY bir konuşma yaptı. Aşırı ve dengesiz beslenmenin Obezite Hastalığını Tetiklediğini söyleyen MİRALAY, nasıl beslenilmesi gerektiğinden bahsederken, aşırı ve dengesiz beslenmenin çocukları küçük yaştan obezite hastalığına ittiğini vurguladı. “Çocuklara zararlı yiyecek ve içeceklerin verilmemesi konusunda sizleri bir kez de Diyetisyen olarak ben uyarmak isterim. Meyvenin hayatımızda çok önemli bir yeri var; aileler olarak sizler çocuklarınızın bolca meyve tüketmesini sağlamalısınız” diyen MİRALAY, 2005 ve 2007 yıllarında bu konuda çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, ülkemizde bu konuda son yapılan araştırmada, insanlarının büyük bir bölümünün dengesiz beslendiğinin ortaya çıktığını kaydetti. Dengeli beslenme konusunda özellikle ailelerin eğitim alması gerektiğine inandığını belirten MİRALAY, “Ebeveynlerin, en azından çocuklarının yanında kendi beslenmelerine de dikkat etmesi son derece önemlidir” dedi.

Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu SOYKURT;Girne Üniversitesi Vakfı’nın, Kurumumuzun Ve Hastanemizin Kapıları Size Her Zaman Açıktır!
Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu SOYKURT etkinlik sonunda yaptığı konuşmasında Girne Üniversitesi Vakfı’nın uzun süredir sanatsal, kültürel, eğitim odaklı etkinlikler düzenlediğini ve bu alanlarda düzenlenen pek çok etkinliğe de ev sahipliği yaptığını belirtti. SOYKURT, Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi’nin Kasım 2016 tarihi itibarıyla Girne Bölgesine son derece gelişmiş tıbbi donanımı ile sağlık alanında hizmet vermeye başlamasıyla birlikte, Girne Üniversitesi Vakfı olarak artık sağlık konularında da halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme hedefinde düzenlenen etkinliklere ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti ve “Girne Üniversitesi Vakfı’nın, kurumumuzun ve hastanemizin kapıları size her zaman açıktır” dedi. Soykurt konuşmasının sonunda etkinliği organize eden ve velileri çocuk sağlığı konusunda bilgilendirme hedefiyle yola çıkan BİNDAYI School Direktörü Münevver BİNDAYI’ya ve etkinliğe katılan velilere teşekkür etti.

Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü SOYKURT’un konuşmasının ardından söz alan BİNDAYI School Direktörü Münevver BİNDAYI da Girne Üniversitesi Vakfı’na ve velilere teşekkür etti. Etkinlik plaket takdimi ile sona erdi.