Kan Şekerinin Yükselmesi (Hiperglisemi) Belirtileri

Kan şekerinin normal sınırların üzerinde bulunmasına hiperglisemi adı verilir. Hiperglisemiyle seyreden hastalığa şeker hastalığı denilir.

Normalde açlık kan şekeri düzeyi 70-100 mg/dl arasındadır, tokluk kan şekeri ise 140 mg/dl.’yi geçmemelidir.

Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir.

Kan şekeri yükselmesinin birçok nedeni olabilir. Şeker hastalarında düzenli ilaç almamak ve yeterli miktarda insülin kullanılmaması kan şekerini yükselten nedenlerdendir. Çok fazla yemek yiyen ve yeterli egzersiz yapmadan hareketsiz kalan kişilerde de kan şekeri yüksekliğine rastlanabilir. Farklı bir hatalığa yakalanan ( zatürree, grip, enfeksiyon vb. ) şeker hastalarında veya hastalık boyutunun ilerleme durumlarında kan şekerinin yükselmesi kaçınılmaz olabilmektedir. Kişilerde, gece yatarken kan şekeri oranı normal seyrindeyken, sabah kalktıklarında yükselmiş olabilir. Bunun iki açıklaması vardır. Gece uykuda salgılanan büyüme hormonu, kortizol ve adrenalin gibi hormonların aşırı salgılanması veya gece uykuda kan şekerinin düşmesi sonucu buna reaksiyon olarak kas, karaciğer ve yağ dokusundan şeker salınması sonucu sabaha kan şekerinin yükselmesidir. Bunun önüne geçmek için beslenmeye dikkat edilmeli ve insülin düzenini mutlaka korumak gereklidir.

Diyabet hastalığı olanlarda da bazen kan şekerinin yükseldiği görülebilir. Şeker düşürücü ilacı veya insülini gerektiğinden az kullanmak, diyabetik diyete uymamak, egzersiz yapmamak, aşırı stres ve vücuttaki herhangi bir mikrobik hastalık diyabet hastalarında kan şekerinin yükselmesine sebep olabilir.

Eğer diyabetli egzersiz ve diyete uyduğu, ilaçlarını düzenli kullandığı halde kan şekeri yüksek seyrediyorsa mutlaka doktoru ile iletişim kurulmalıdır.