Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi’nde 3 Akut Miyokard İnfarktüs Hastasına Kriz Anında Müdahele Edildi

Kalp Krizine Anında Gerçekleştirilen Başarılı Müdahale Hayata Döndürdü
Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Girişimsel Kardiyoloji Anjiyografi Laboratuvarında son 2 hafta içerisinde Akut Miyokard İnfarktüsü (Akut Kalp Krizi)  ile gelen 3 hastaya, Doç. Dr. Uğur COŞKUN ve Doç. Dr. Barış BUĞAN tarafından kriz esnasında müdahale edildi. Her üç hastada şiddetli göğüs ağrısı ile hastaneye müracaatlarında hemen anjiyografi laboratuvarına alındı. Her üç hastanın  /40, 41 ve 65 yaşlarında)  akut olarak tıkanan damarları, ilaç kaplı son teknoloji stentler konarak başarılı bir şekilde tam olarak açıldı. 40 yaşındaki hasta hastaneye kalbi durmuş ve şuuru kapalı bir şekilde ulaşmıştı. Bu hastanın önce elektriksel şok ile kalbi çalıştırılmış ve ardından aspirasyon katateri ile pıhtı emilerek dışarı alınmış ve ardından çok uzun lezyonlarına 3 adet ilaç kaplı stent konmuştur.

Her üç hasta  3 gün içinde şifa ile tamamen düzelmiş şekilde hastameizden yürüyerek taburcu edilmiştir.

Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi  Girişimsel  Kardiyoloji Anjiyografi Laboratuvarı son teknoloji cihazlarla 7/24 saat aralıksız hizmet prensibi ile akut kalp krizlerine müdahale etmektedir. Hastanemizin bu ünitesinde Türkiye’den gelmiş ve konusunda deneyimli  Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doktorlarımız Doç. Dr. Uğur COŞKUN ve Doç. Dr. Barış BUĞAN hizmet vermektedirler.

Tıkanan Damar Mümkün Olan En Kısa Zamanda Açılmalıdır!
Günümüzde, modern tıpta akut kalp krizlerine müdahalede girişimsel tedaviler, altın standart tedavi halini almıştır. Çünkü akut kalp krizinde kalbin kendi adalesini besleyen koroner arterlerde oluşan yağ  plakları çatlaması ve pıhtıyla tamamen tıkanan damarların en kısa zamanda açılması anjiyografi laboratuvarında koroner girişimsel müdahale ve koroner stent yerleştirilmesi ile sağlanabilmektedir. Tıkanan damar mümkün olan en kısa zamanda açılmalıdır. Damarın tıkalı kaldığı her dakika binlerce kalp kası hücresinde canlılık kaybı ile sonuçlanmaktadır. Bu hücre kaybı da kalp krizi esnasında ölümcül aritmiler, kalp kasılma yetersizliğine neden olmaktadır.

İlk saat içerisinde kalp damarı açılan hastaların kalp kasları için yapılan canlılık görüntüleme incelemelerinde sanki hiç kriz geçirmemiş gibi bulgu saptanmaktadır.  Yapılan bilimsel çalışmalarda,  6. Saatten sonra kalp damarı açılabilen hastalarda ise o damarın beslediği adale bölgesinin büyük bir kısmının canlılığını kaybettiği görülmektedir. Pıhtıyla akut olarak tıkanmış koroner damarı geç açılan hastalarda kalp krizinden ölüm riski çok daha yüksek olmaktadır. Hayatta kalan hastalarda ise kalp adale hücre kaybının fazla olmasına bağlı olarak kalp kasılması zayıflamakta ve hastalar kalp yetersizliği şikayetleri ile kalan yaşamları boyunca mücadele etmekte,  performansları düşmekte ve yaşam kaliteleri azalmaktadır. Bu sebeple kalp krizine erken müdahale hem hastanın ölüm riskini çok düşürmekte hem de hastanın taburculuk sonrası yaşam kalitesini artırmaktadır.

Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi’nin Sunduğu hizmetler ile Girne Bölgesinde Acil Bir Kalp Krizi Durumunda Hastanın Lefkoşa’ya Ambulansla Gönderilme Mecburiyeti Ortadan Kalkmıştır.

Bu yıla kadar KKTC’de kalp krizine 7/24 saat anında girişimsel olarak damar açma ile müdahalesi yapabilen sadece Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Girişimsel Kardiyoloji Laboratuvarı idi.   Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi, Girişimsel Kardiyoloji Laboratuvarında anında girişimsel olarak damar açma ile müdahalesi işlemi  artık Girne’de de 7/24 saat kesintisiz şekilde Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerimiz Doç. Dr. Uğur COŞKUN ve Doç. Dr. Barış BUĞAN tarafından,  iyi yetişmiş yardımcı ekipleri ile birlikte, yapılmaktadır. Böylece özellikle Girne Bölgesi için acil bir kalp krizi durumunda hastanın Lefkoşa’ya ambulansla gönderilme mecburiyeti ortadan kalkmış ve daha kısa sürede müdahale ve damarı açma imkanı bulunmaktadır .

Sonuç olarak;  “Kalp Krizinde erken müdahale hayat kurtarır ve kalp krizine erken müdahalede dakikalar bile önemlidir.” Sağlık hizmetleriniz için Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi yanınızdadır.