“ Sigarayı Çok Geç Olmadan Bırakın”

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun Yıldız  ‘ 31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü’ hakkında bir açıklama yaptı:

‘Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır ve söz konusu tedavi bu konuda eğitim almış hekimler tarafından deneyimli merkezlerde yapılmalıdır. Sigarayı çok geç olmadan ve geriye dönülmesi mümkün olmayan sağlık sorunları oluşmadan bırakmak gerekir. Karar verme aşamasından sonra bağımlılık tipi ve düzeyine göre uygun destek ve tedavi yapılmalıdır. Doğru yöntem; kanıta dayalı tıp ile uygulanacak ilaçlar ve davranış tedavileridir. Bağımlılık düzeyi düşük olan kişiler kendileri de sigarayı bırakabilir ama sigarasız kalma ve yeniden başlamama süreleri bu kişilerde tıbbi destek alanlara göre daha düşük olmaktadır.  Karanfil, tarçın, sarı kantaron, melisa , meyan kökü, karabaş otu, stabilizör E570 gibi bitkisel ürünler, akapunktur, mora terapi,  biorezonans, hipnoz, Allen Carr, E-sigara gibi  yöntemlerin sigara bırakmada etkili olduklarına dair bilimsel kanıt yoktur, çoğu ticari amaçlıdır, Tarım Bakanlığı ruhsatlıdır ve kişiye özel değildir.

Sigarayı bırakmış bir hekimin yazmış olduğu kitaptaki bir paragraf sigarayı bırakmanın ertelenmeden bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini çok güzel anlatmaktadır.

‘Sigaradan kurtulmayı ertelemek kişinin kendisine verebileceği en büyük zarardır, her bir nefeste en az 4 bin törpü ile vücudunun törpülenmesine devam etmeye izin vermektir. Günde “bir”e bile düşülse azaltmak daha da büyük bir tuzaktır. Kişinin kendisinin yarattığı nikotin canavarına “seni saatte bir değil, söz 24 saatte bir besleyeceğim” demektir, onun hâkimiyetinin devam etmesine izin vermektir. Beklenmeyen bir üzüntü veya sevinçte tekrar günlük paketi bulmak işten bile değildir.’’

‘’Sigaradan kurtulma formülü: hemen, tek seferde, tamamen, tüm tütün mamullerine hayır deme kararlılığını göstermektir: “düşünce, eylem, alışkanlık, karakter, kader” beşlisi elimizdedir,  yeter ki isteyelim, sorunsuz kurtulmak kesinlikle mümkündür.’

Haydi siz de 31 Mayıs gününü takvimlerinizde işaretleyin ve tütünsüz ve sağlıklı bir hayata geçme fırsatı olarak değerlendirin .“