Tansiyon Hastaları Sıcak Havada Neler Yapmalı

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Engin Sennaroğlu günümüzün  en  önemli  sağlık problemlerinden biri  olan ve  sessiz  katil olarak nitelendirilen hipertansiyonun kontrol altına  alınmazsa beyin kanaması , kalp  krizi ve  böbrek  yetmezliği   gibi ciddi sorunlara neden  olduğunu ifade etti.
Sennaroğlu, yaz  aylarında  hipertansiyon hastalarının  dikkat  etmesi gereken  önemli  noktalar olduğunu belirterek bazı hatırlatmalarda bulundu:

  • Güneşten kaçının: Yaz  aylarında  güneş  ışınlarının  yeryüzüne en  dik  geldiği 10.00 – 15.00  saatleri arasında dışarı  çıkmamaya özen gösterin.
  • Egzersinizi akşam saatlerinde yapın: Sporu  akşam  saatlerinde yemekten  2  saat  sonra yapmaya  özen  gösterin. Sıcak  havada egzersiz  yaparken  terlemeye  bağlı  olarak gelişen  sıvı  kaybı tansiyon  düşmelerine neden  olabilir .
  • Sigarayı  bırakın: Sigara vücudun  ihtiyacı  olan anti-oksidan  maddelerin verimini azaltıyor ve damarların  esneme  kabiliyetini bozuyor.  Ayrıca  alkolle  birlikte  sigara kullanmak tansiyon  yükselmelerine  neden  olabiliyor.
  • Çay  ve  kahveden  kaçının : Özellikle  yaz aylarında idrar  söktürücü  etkileri  nedeniyle kafein içeren çay  ve  kahve tüketiminden mümkün olduğunca kaçınmalısınız . Günde  1-2  fincan çay ve 1  fincan  kahve  içebilirsiniz ama fazlası  olumsuz  etkilere  neden  olabilir.
  • Su  içmeyi  asla   ihmal  etmeyin : Günde  en  az  8  bardak (  2  litre)  su  için. Aşırı  sıcaklarda olumsuz  yönde  etkilenmemek  için vücudunuz terlemeye  başlıyor . Vücuttaki sıvı  kaybının artması,  kan  basıncını düzenlemek için kullanılan idrar  söktürücü ilaçların etkisiyle hipertansiyon  hastalarında ciddi  tansiyon  düşüklüğüne  yol  açabilir. Bunun sonucunda bayılma ve böbrek  fonksiyon bozukluğu gibi önemli problemler gelişebilir .
  • Sıcak-soğuk  duşa  dikkat  edin  : Soğuk  su  damarları  büzüştürüp  daraltıyor  bunun sonucunda da  tansiyon bir  miktar   yükseliyor . Eğer  tansiyonunuz kontrol altında  ise ve  ilacınızı  düzenli  olarak kullanıyorsanız soğuk  suyla duş  almanızda  sakınca yok ancak kontrolsüz  tansiyonunuz varsa soğuk  duş tansiyon  değerlerinizi  daha da yükselteceği  için önermiyoruz. Bunun  yanı  sıra  yeterince  sıvı  almaz  ve sıcak  suyla duş  alırsanız tansiyon  değerleriniz fazla  düşebilir.
  • Beslenmenize dikkat edin: Yaz  aylarında buğday  ve  yulaf  ekmeği , meyveler ile  yeşil yapraklı  sebzeler gibi  sindirimi  kolay  olan  lifli  ve  posalı  gıdalar  tüketmeniz , hayvansal  protein  yerine bitkisel  proteinleri  tercih  etmeniz hem  tansiyon   kontrolü  hem de bağırsak  sağlığı açısından  faydalı  olacaktır.
  • Doktor kontrolünü  ihmal  etmeyin : Yaz  aylarında genellikle  uzun süreli  tatil  nedeniyle doktor  kontrolü  aksayabilir .Eğer idrar  söktürücü dahil  birden  fazla  ilaç  kullanıyorsanız veya  tansiyona  bağlı  böbrek  sorununuz ya da başka  kronik bir  hastalığınız  varsa doktorunuzu  her ay  mutlaka  ziyaret  ediniz.