Yumuşak Doku Hasarları


Yumuşak dokular: Ligament, tendon, kas, kıkırdak, fasya, sinovyum, artiküler(eklem) kıkırdak, yağ dokusu, intervertebral disklerden oluşan bağ dokusunun farklı gruplarıdır.

Genel olarak, bağ doku fonksiyonu yumuşak dokulara destek sağlamak, mekanik güçleri iletmek ve dağıtmak, nörovasküler yapılar için kanal görevi yapmaktır. Bağ dokusu, primer olarak proteoglikan ile sudan oluşan ara madde içinde özelleşmiş hücresel elemanlar ve kollajen liflerinden oluşur. Bağ dokusu ortak yapısal özellikler göstermekle birlikte, her birinin kendine özgü hücresel ve biyomekanik özellikleri olduğundan, yaralanmaya ve iyileşmeye dokuların bireysel yanıtları farklıdır.

Yumuşak dokularda meydana gelen zedelenme ve travma durumuna doku bozulması denir. Vücutta bulunan yumuşak doku yapılarının darbe alması veya aşırı zorlanması yumuşak doku bozulması şikayetine yol açmaktadır. Aşırı fiziksel zorlamaya bağlı olarak aktif spor yapan kişilerde yumuşak doku bozulması çok fazla görülmektedir. Bunların dışında dokulara alınan darbeler sonucunda da yumuşak doku bozukluğu görülür. Bu durum kendisini doku üzerinde morluk ile gösterir. Darbe alan dokularda görülen morarmanın sebebi kılcal damarın aldığı darbe sonucunda kanamaya başlayıp bu kan akışının cildin üst yüzeyine çıkarak kendini belli etmesidir.

Yumuşak doku travmasında, travma bölgesinde inflamasyon oluşur. Ağrıyı hissettiğimiz yerde, inflamasyon varlığında ödem dediğimiz, bölgesel sıvı toplanması söz konusudur. Ödem hem ağrıya neden olur hem de o bölgenin dolaşımını bozarak ağrıyı arttırır.

Yumuşak Doku Bozukluğunun Belirtileri

Yumuşak doku bozukluğu belirtileri dokunun yerine göre değişir.

  • Ağrı
  • Şişlik
  • Morarma
  • Hareket kısıtlanması