‘Yemekten tat ve keyif alma isteği insan özelliklerinin başında gelir fakat sağlıklı bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek günlük enerji ihtiyacımızı aşmayacak şekilde tüketim yapmak çok önemlidir ‘ diyen Klinik Diyetisyen Budak Ulugün obeziteden korunmak için yapılabilecekleri şöyle sıraladı:
- Sağlıklı ve dengeli beslenmeyi kendinize amaç edinin, beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçiriniz.
- Uzun süreli açlıklardan uzak durunuz. Öğünleriniz çok önemlidir, atlamayınız.
- Yemek yerken yavaş ve iyice çiğneyerek yiyiniz.
- Gün içerisindeki su tüketiminize dikkat ediniz.
- Yemeklerinizde kullandığınız tuz miktarına dikkat ediniz.
- Hazır, salamura, işlenmiş besinlerden mümkün olduğunca uzak durunuz.
- Ekmeklerinizi tam tahıllı, buğday, çavdar, yulaf olanlardan tercih ediniz,
- Haftada en az 3 kez 45 dakika yürüyüş yapmak sağlığınıza iyi gelecektir.
- Yiyeceklerinizi ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemiyle pişiriniz, kızartmalardan uzak durun.
- Etli yemeklere , ekstra yağ eklemeyiniz.
- Etsiz sebze yemeklerinde 1 kg sebze için 4 yemek kaşığı sıvı yağ yeterli olacaktır.
- Meyveleri, sebzeleri çeşitlendirilererek yiyiniz.
- Çok yağlı yiyeceklerden, cips, kuruyemiş, yağlı sos eklenmiş gıdalardan mümkün olduğunca uzak durunuz.
- Alkol, gazlı içecek, hazır meyve suları yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran ve sade soda tercih ediniz.
- Dışarda yemek tüketmek zorunda kalıyorsanız, ızgara yöntemiyle pişirilmiş, sebze içeriği yüksek olan menüleri seçiniz.