Benler (Nevüs)

Halk arasında ben veya et beni diye adlandırılan nevüs, hemen her insanda bulunan ve genellikle iyi huylu olan deri lezyonuna verilen isimdir. Benler; vücudun her ye­rinde görülebilir. Benler, deri­ye rengini veren pigmenti üreten melanosit adı verilen hücrelerden köken alır, bu deri hücrelerinin gruplar halinde büyümesinden ibaret bir deri oluşumlarıdır. Bir kişide oluşacak benler muhtemelen önce­den genetik olarak belirlenmiştir. Benlerin bir kısmı doğuşta varken, bazıları ise özel­likle gençlik döneminde ortaya çıkar. Ama genetik olarak yatkın kişide yaşam boyu ye­ni benler oluşabilir.

Sıradan benler; ortalama 5 mm çapında, net sınırlı, oval-yuvarlak, kubbemsi ve pembe, ten rengi veya kahverengi gibi tek renklidir.

Erişkin bireylerde ortalama 10-40 arası ben bulunmaktadır. Genellikle belden yukarıda, güneş gören yerlerde daha sık bulunur.

Sıradan Benlerde Melanom Gelişebilir mi?
Çoğu zararsız olan sıradan benlerde nadir de olsa “melanom” denilen cilt  kanser türü gelişme riski bulunmaktadır. Bu nedenle düzenli olarak benleri kontrol etmek ve değişiklik farkedilirse hemen doktora başvurmak çok önemlidir. Bu değişim, renk değişikliği; büyüme, bazen ani küçülme; yapı, yükseklik değişikliği; yüzeyde kabuklanma; sertleşme, ele gelme; kaşıntı, sızıntı şeklinde olabilir.

Displastik Nevüs
Sıradan benlerden farlı görümdeki benlerdir. Daha büyük olabilirler, renkleri, yüzeyleri, sınırları farklıdır. Genellikle çapları 5 mm’den büyüktür. Pembeden koyu kahverengiye değişen birkaç renk içerirler. Sınırları düzensizdir. Çoğunlukla güneş gören bölgeler ve sırt olmak üzere vücüdun her yerine yerleşebilirler; ancak saçlı deri, kalça gibi güneş görmeyen yerlerde de ortaya çıkabilirler.

Bir kişide 10’dan fazla displastik ben bulunabilir. Displastik benleri bulunanlarda genellikle sıradan benler de çok sayıdadır.

Displastik benlerde melanom gelişebilir. Hiç displastik beni olmayanlara kıyasla 5’den fazla displastik beni olanlarda melanom riski 10 kat fazladır. Ben sayısı arttıkça, risk de artar.

Bu tür benleri olanlar güneşten korunmalı, solaryumlardan uzak durmalıdır. Benlerinde değişiklik fark ettiklerinde hemen doktora başvurmaları gerekir.