Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Deniz BOLÇOCUK, bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesinin, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştığını söyledi. BOLÇOCUK 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
“Her canlının toprağa, suya ve havaya ihtiyacı vardır. Bunlar olmadan yaşam olmaz. Bunların hepsinin genel adı doğadır. Doğa insanlara birçok nimetler sunar. Bu nimetlerin hepsi insan içindir. Doğa zenginliklerimiz her geçen gün azalmaktadır. Sanayileşme ve kentlerdeki nüfus yoğunlukları, çevre sorunlarının artmasına sebep olmuştur.
Zararlı Atıklar Beslenme İle İnsana Geçiyor
Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirlenmesi, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Günümüzde küresel ısınma ile iklim farklılıkları meydana gelmeye başlamıştır.
Bu kirlenmeler sonucunda canlı türleri tükeniyor, ormanlar azalıyor, denizler ve akarsular kirleniyor. Çevre kirlenmesini, insanın doğaya verdiği zarar olarak da tanımlayabiliriz.
Ayrıca zararlı atıklar besin olarak alglere, balıklara ve sonunda beslenme ile insana geçerek önemli hastalıklara ve ani ölümlere neden olmaktadır.
Beslenme Konusu İle İlgili En Önemli Çevresel Sorunlardan Birisi Kullanılmış Sıvı Yağlardır
Temiz çevre için temiz ve artıksız beslenme ortamları sağlanmalı, gıda üretim teknolojileri çevreye duyarlı bir şekilde kullanılmalıdır. Doğaya en az zarar verecek önlemler alınmasına azami özen gösterilmelidir. İnorganik maddeler tarımda gereği kadar kullanılmalı, fazla kullanılan her maddenin çevre ve insan sağlığına zararı olduğu unutulmamalıdır. Fazla kullanılacak böcek öldürücüler; çevreye, insan, kuş ve diğer canlılara zarar vermekte, yeterince yıkanmadan yenilen sebze ve meyvelerden insanlara geçebilmektedir. İnsanların dengeli ve sağlıklı beslenme ihtiyaçları karşılanırken çevre koruyucu yöntemler ve yeterli teknolojik imkânlar da sunulmalıdır. Beslenme konusu ile ilgili en önemli çevresel sorunlardan biri de kullanılmış sıvı yağlardır. Kızartmalarda defalarca kullanılan sıvı yağlar kanserojen hale gelebilmektedir. Diğer yandan kanalizasyona dökülen sıvı yağlar tonlarca suyun kirlenmesine yol açmakta ve bu sıvıların tekrar kullanılabilir hale getirilmesi de yüksek maliyetler gerektirmektedir.
- Cam şişenin doğada 4000 yıl,
- Plastiğin 1000 yıl,
- Kola kutusunun 20-100 yıl,
- Sigara filtresinin 5 yıl kaldığı çevreciler tarafından tespit edilmiştir.
Doğanın korunması zorunludur. İşte bu sebeplerle 1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansında alınan bir kararla, 5 Haziran tarihi Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiştir. Bu gün vesilesi ileçevre bilinci aşılanması hedeflenmekte ve çevreyi koruma adına yapılması gerekenler ile ilgili toplumsal farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır.
Gelecek nesillere iyi bir çevre bırakmalıyız. Çevrenin kirlenmesini önlemek için üzerimize düşen görevleri mutlaka yapmalıyız. Sadece bu hafta boyunca değil, her gün çevremizi temiz tutmalıyız.”