Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Besim’den ‘Meme Kanserinde Güncel Yaklaşımlar’ Semineri

Dünya Sağlık Örgütü’nün, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden birisi olan meme kanseri ile ilgili farkındalığı artırmak amacı ile “Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı” olarak ilan ettiği Ekim ayı içerisinde gerçekleştirilen önemli etkinliklerden birisi de Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Besim’in, Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nde verdiği “ Meme Kanserinde Güncel Yaklaşımlar” isimli seminer oldu. 20 Ekim 2017 tarihinde Üniversite Hastanesi’nde gerçekleştirilen seminere Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, dernek üyeleri ve Lapta Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan kadınlar konuk olarak katıldı.

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Besim, seminerde meme kanserinin görülme sıklığı; nedenleri, risk faktörleri; meme kanserinin yapısı; meme kanseri tipleri; hastalıktan korunma yöntemleri; tanı koyma ve meme kanseri tedavisi ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Kadınların %50’sinin yaşamın herhangi bir döneminde karşılaştığı meme problemleri nedeni ile tıbbi yardıma başvurduklarını belirten Prof. Dr. Hasan Besim, bu vakaların %25’inde biyopsi uygulanmakta olduğunu kaydetti.

Meme Kanserinden Korunmak İçin
“Risk faktörleri bir kişinin herhangi bir hastalığa yakalanmasını arttıran ya da azaltan değişkenlerdir. Meme kanseri için pek çok bilinen risk faktörü vardır. Bunlardan bir bölümü değiştirilemezken bazıları değiştirilebilmektedir.” şeklinde konuşan Prof. Dr. Hasan Besim, bu risk faktörleri hakkında detaylı bilgi sundu ve özellikle değiştirilebilir risk faktörleri açısından meme kanserinden korunmak için yapılabilecekleri ise şu şekilde sıraladı:

  • Sağlıklı ve normal bir kiloya sahip olun
  • Fiziksel olarak aktif olun
  • Alkol kullanımını sınırlayın

Prof. Dr. Hasan Besim, kadın olmak, yaş, genetik risk faktörü, ailede meme kanseri öyküsü olması gibi değiştirilemeyen risk faktörleri açısından ise en önemli şeyin kadının bedenini tanıması, dolayısıyla kendi kendini muayene etmeyi öğrenmesi ve düzenli olarak uzman kontrolüne gitmesi, gerekli taramaları yaptırması olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Hasan Besim menopoz için kullanılan HRT’nin ise erken menopoz ve bazı özel durumlar söz konusu değil ise kullanılmasını çok fazla tavsiye etmediklerini belirtti. Menapozun kadının yaşadığı doğal bir süreç olduğunu, bunun bir hastalık gibi kabul edilmemesi gerektiğini ifade eden Hasan Besim bu nedenle sürecin doğal akışına bırakılmasını desteklediklerini kaydetti.


Modern Tıbbın İmkanları Erken Tanıyı Kolaylaştırdı
Meme kanserinin kadınlarda kansere bağlı ölümlerde ikinci sırayı almasına rağmen, 1990 yılından bu yana hastalık nedeniyle hayatını kaybetme oranlarının azalmaya başladığını kaydeden Prof. Dr. Hasan Besim, modern tıbbın imkanları ile günümüzde hastalığı erken evrelerde yakalayabilmenin çok daha kolay olduğunu ve bunun da tedavi edilebilirlik oranlarını yükselttiğini belirtti. Prof. Dr. Hasan Besim bu nedenle erken tanı için düzenli doktor kontrolü ve taramanın önemine dikkat çekti.

Erken tanıda gelişmiş tıbbi cihazlar ile gerçekleştirilen taramaların önemine vurgu yapan Prof. Dr. Hasan Besim, bu anlamda KKTC’de en düşük radyasyon ile çalışan hastane olma özelliğine sahip Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nde, en son teknoloji cihaz parkuru ile ileri düzeyde tetkik ve taramaların başarıyla gerçekleştirilmekte olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Hasan Besim, erken tanı için; 20’li ve 30’lu yaşlarda her kadının 3 yılda bir; 40 yaşından sonra ise her kadının yılda bir defa meme muayenesi yaptırmasının önemini hatırlattı.

Meme kanserinde hastanın yaşama şansını artıran en önemli ölçütün tümörün boyutu ve yayılma durumu olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hasan Besim, kişinin kendi kendisine el ile yapacağı muayenenin çok önemli olmasına rağmen tek başına yeterli olmadığını, ele gelen meme kanserlerinin boyutlarının daha büyük ve halihazırda meme dışına yayılma ihtimallerinin de daha yüksek olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Besim bu nedenle düzenli taramaların çok önemli olduğunu çünkü gelişmiş cihazlar ile yapılan taramaların, meme kanseri çok daha küçük boyutta iken yakalamaya olanak verdiğini vurguladı.

Raziye Kocaismail: Gelişmeler Mutluluk Verici
Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hasan Besim’in sunumunun ardından söz alan Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail ise yaptığı konuşmada Prof Dr. Hasan Besim’e, her zaman yanlarında olan Yakın Doğu Üniversitesi’ne, Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt’a ve Lapta Belediyesi’ni temsilen Meryem Sebep’e duyarlılıklarından dolayı teşekkür etti. Önemli bilgiler edindikleri seminere davet edilmekten duydukları memnuniyeti dile getiren Kocaismail, yıllardır özverili çalışmalar ile farkındalık yaratmak için uğraş verdikleri kanser hastalığına dair ülkemizde, özellikle Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi ile Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi öncülüğünde katedilen gelişmeleri duymaktan çok mutlu olduklarını belirtti.

Seminer, katılımcıların Prof. Dr. Hasan Besim’e yönelttiği soruların ardından Girne Üniversitesi Vakfı Müdürü Mutlu Soykurt’un kısa konuşması ve konuşmacılara çiçek takdim ederek teşekkür etmesi ile son buldu.