Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun YILDIZ, “Sigarayı Bırakmada Hekim ve Sağlık Çalışanlarının Sorumlulukları ve Sigara Bırakma Yöntemleri” üzerine bir seminer verdi. Sigaranın bütün vücuda zarar veren binlerce madde içerdiğini ve her dozunun zararlı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Füsun YILDIZ, “Sigara benzeri olmayan bir sağlık sorunudur”, dedi.
Sigarayı Deneyen Her 4 Çocuktan 3’ü Bağımlı Oluyor
Sunumuna, doktorun ilk görevinin teşhis ya da tedavi değil, “korumak” olduğunu belirterek başlayan Prof. Dr. YILDIZ, hekimlerin öncelikli olarak insanlarda hastalık yapan nedenlere karşı farkındalığın arttırılması yönünde çalışması gerektiğini vurguladı. Vücutta bulunan bütün sistemlere zarar veren en önemli bağımlılıklardan birinin de tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı olduğunu ekleyerek, korumanın ve mücadelenin başta sigara olmak üzere tüm tütün ve tütün ürünleriyle olması gerektiğini ekledi. Sigara bağımlılığı ile ilgili mücadele stratejilerini; yeni başlayacak olanların bu alışkanlığı kazanmasının önlenmesi, pasif içicilerin korunması ve sigara içenlerin sigarayı bırakması yoluyla olacağını belirtti. Sigaraya başlama yaşının dünya genelinde 15 yaş öncesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Füsun YILDIZ, sigarayı deneyen her 4 çocuktan 3’ünün bağımlı olduğu acı gerçeği ile yüzyüze olduğumuza dikkat çekerek: “Bu yüzden lütfen, bir taneden bir şey olmaz; bir tane denesin, nasıl kötü bir madde olduğunu görsün, diyerek çocuklarınızın bunu denemesine izin vermeyin. Sadece tek bir sigara dahi yeni bir bağımlı yaratmaya yeterli”, dedi.
Prof. Dr. Füsun YILDIZ, sigaranın, her iki tüketicisinden birinin erken ölümüne neden olan bir zehir olduğunu ifade etti ve bu zehrin 4000 çeşit ağır kimyasal madde içerdiğini belirtti. Sigara bağımlısı kişinin sadece kendisine değil, çevresine de büyük zarar verdiğini kaydeden Prof. Dr. YILDIZ, tütün dumanının “Ana Akım” denen, sigara içicisinin soluduğu gazlar ve “Yan Akım” denen sigaranın yanan ucundan çıkan gazlar olarak ikiye ayrıldığını belirtti. Yan akımda zehirli kimyasalların daha fazla yer aldığını söyleyen Prof. Dr. Füsun YILDIZ, bu nedenle pasif içicilerin de sigaradan büyük zararlar gördüğüne dikkat çekti.
Prof. Dr. Füsun YILDIZ, sigara bağımlılığının hekim kontrolü gerektiren, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ifade ederek, multidisipliner yaklaşımlarla sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu ifade etti.