“Radyoloji Bilimi, X Işınlarının Bulunmasıyla Doğmuştur“

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Derya Fidan 8 Kasım Dünya Radyoloji Günü sebebiyle bir açıklama yaptı. Radyoloji Uzmanı Dr. Derya Fidan büyük bilim insanı Alman Profesör Wilhelm Conrad Röntgen’in (Roentgen) 8 Kasım 1895 tarihinde deney yaparken duvarda herhangi bir lamba tarafından oluşturulamayacak bir parlaklık keşfederek bu ışığa X-ray (X ışını) adını verdiğini söyledi. Röntgen’in karısının elini bir fotoğraf levhasının üzerine koyarak x-ışını ile dünyanın ilk röntgenini çektiğini ve çoğu bilim insanının modern fiziğin başlangıcı kabul ettiği bu icadıyla Nobel Fizik Ödülü’nü kazandığını söyleyen Dr. Derya Fidan sözlerini şöyle sürdürdü:

“ Radyoloji bilimi, X ışınlarının bulunmasıyla doğmuş 1970’li yılları takiben geliştirilen Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans gibi yöntemlerle bugünkü konumuna ulaşmıştır. Ses dalgalarının (ultrason) ve manyetik alanların (MR görüntüleme) kabul edilen bilimsel limitler içerisinde tekrar tekrar kullanılmalarının bilinen herhangi bir zararı bulunmamaktadır.

Girişimsel Radyoloji sayesinde röntgen, ultrason ve MR gibi görüntüleme cihazları eşliğinde hastalara, büyük ameliyatlara ve hastanede yatmasına gerek kalmadan küçük cerrahiler uygulanmaktadır. Hastalarda bu sayede mortalite ve morbidite oranları düşmektedir. Bu yöntemlerle büyük kesikler açmadığımız için hastada ameliyat izi kalmıyor ve hasta çok çabuk iyileşiyor. Birçok durumda genel anesteziye ihtiyaç duyulmadığından yan etkiler azalıyor. Ayrıca ultrason gibi görüntüleme cihazlarıyla tedaviyi anlık takip edebildiğimiz için gereksinimlere göre tedavinin gidişatını o anda değiştirebiliyor. Girişimsel radyoloji ile inme tedavisinin sonuçları yüz güldürücüdür.

Radyoloji çalışanları olarak ilkemiz son teknolojik cihazlar ve multidisipliner ekip anlayışı ile hastalar ve radyoloji çalışanları için radyasyondan korunma ilkelerine uyarak sağlanan güvenli ortamlarda, hastaya en az radyasyon dozu vererek etik değerler içerisinde teşhis ve tedavi etmek olmalıdır.

Öncelikle tüm Radyoloji çalışanlarının ve Kıbrıs halkının Dünya Radyoloji Günü’nü kutlar, sağlıklı günler dileriz. “