Sayılı Görüntüleme Cihazlarından Olan 3 Tesla MR Cihazı Kıbrıs’ın Bütününde Tek

Sayılı görüntüleme cihazlarından biri olan 3 Tesla MR 15 Kasım’da büyük açılışı gerçekleştirilecek olan Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi’nde kuruldu.

Teknik donanım ve alt yapısı tamamlanmak üzere olan Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi’ne alınan ve Kıbrıs’ın bütününde tek olan düşük doz radyasyon özelliğine sahip radyolojik görüntüleme cihazı 3 Tesla Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi’nde kuruldu.

Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, tüm vücuttaki hastalıkların tanısında önemli bir yer tutan, organların, kemiklerin ve diğer dokuların detaylı görüntülenmesini sağlayan ve radyolojik görüntüleme teknolojisinin en son ürünlerinden biri olan, 3 Tesla Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) cihazının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine getirilerek, 15 Kasım’da büyük açılışı gerçekleştirilecek olan Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi’nde kurulduğu bildirildi.

Prof. Dr. Nail BULAKBAŞI: “Kıbrıs Halkının Böyle Önemli Bir Cihaza İhtiyacı Vardı”
Cihazın kurulmasıyla ilgili konuşan, Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nail BULAKBAŞI, tüm Kıbrıs’ta ilk olma özelliği taşıyan cihazın, 15 Kasım’da büyük açılışı gerçekleştirilecek olan Girne Üniversitesi Hastanesi’nde kurulduğunu dile getirerek, düşük doz radyasyona sahip böyle önemli bir cihazla Kıbrıs halkının önemli bir ihtiyacının giderileceğini söyledi. Cihazın tüm vücudu tarama özelliğine sahip olduğunu, bu sayede vücudun her bölgesindeki her türlü hastalığın saptanabileceğini, organlardaki yağ miktarının ölçülebileceğini ve özellikle tümör ameliyatlarından sonra kalıntı ve yeniden oluşan tümör ayrımını daha iyi yapabileceğini söyleyen Prof. Dr. BULAKBAŞI, dünyanın sayılı merkezlerinde bulunan 64 kanallı ve buna uygun seçilmiş özel sargı sistemi içeren cihaz ile tüm vücudun, detaylı, hem temel hem de ileri düzey MRG incelemesinin yapılabileceğini ifade etti.

Düşük Doz Radyasyona Sahip 3 Tesla MR Cihazı Zengin Donanıma Sahip
Girne Üniversitesi Hastanesi’ne kurulan radyolojik görüntüleme cihazı 3 Tesla Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) ile Talasemi hastaları için yapılan demir pigment birikim ölçümleri yanında, karaciğer başta olmak üzere diğer iç organlardaki yağ birikimi ölçümü ile obezitenin tanı ve tedavisinin takibi, meme ve prostat gibi beyin dışı organlardaki spektroskopi uygulamaları, onkolojik hastalarda tüm vücut difüzyonu ile tümör yükü takibi, multiparametrik MRG ve PET-MRG füzyonu gibi ileri düzey işlemler yapılabiliyor. Tüm vücudun görüntülenmesini sağlayan cihaz özellikle beyin ameliyatlarında sağladığı hızlı görüntülerle, tümörün temizlenmesine yardımcı oluyor. Kalıntıların tümüyle temizlenememesi, fonksiyonel alanlarda hasar oluşması, hatalı bölgelere işlem yapma gibi risklerin ortadan kaldırılmasına da imkan sağlıyor.

Hasta Konforu ve Güvenliği Ön Planda
Hasta konforunun ön planda tutulduğu bu sistem, standart MRG cihazlarındaki 60 cm’lik bor açıklığı yerine sahip olduğu 70 cm’lik daha geniş bir bor açıklığı, daha kısa magnet uzunluğu ve sessiz MRG teknolojisi sayesinde, cihaza giremeyen hastaların daha kolay ve güvenli bir şekilde görüntülenmesine olanak tanıyor.

Yine sistemle birlikte alınan MR uyumlu anestezi sistemi sayesinde ileri düzey klostrofobisi (kapalı yerde kalma fobisi) olan veya çocukluk çağındaki hastalara, deneyimli anestezi uzmanları tarafından hastane ortamında ve güvenli bir şekilde uygulanacak sedasyon ile çekim yapılabilecektir. Ayrıca, hastaların tetkik sırasında keyifli vakit geçirmesi için müzik sistemi de bulunmakta.