Dünya Eczacılar Günü

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nden Eczacı Syed Skandar Shah 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü dolayısyla bir açıklama yaptı:

“ Bugün 25 Eylül ve bu gün “Dünya Eczacılar Günü” olarak kutlanıyor. 2019 Dünya Eczacılar Günü teması, “Herkes için güvenli ve etkili ilaçlar “ olarak açıklanmıştır.

Dünya Eczacılar  Günü, Uluslararası Eczacılık Federasyonu’nun (FIP) ürettiği bir fikirdir.  Günün amacı eczanelere ve olumlu faydalara dikkat çekmektir.

2019 için hazırlanan bu tema, ilaç kullanımının iyileştirilmesi ve ilaç hatalarının azaltılması yoluyla eczacıların hasta güvenliğini sağlamadaki kritik rolünü desteklemeyi amaçlamaktadır. Araştırmalar, sağlık bakımı sırasında önemli sayıda hastanın zarar gördüğünü, bu durumun kalıcı yaralanmalara, sağlık tesislerinde kalma sürelerinin artmasına ve hatta ölümlere neden olduğunu gösteriyor. “İlaç hataları”  buna katkıda bulunan bir faktördür ve eczacılar dünya genelinde yaygın olan bu sağlık sorununun  azaltılmasında hayati bir role sahiptir. Eczacılar, insanların ilaçlarından en iyi şekilde faydalanmalarını sağlamak için geniş bilgilerini ve benzersiz uzmanlıklarını kullanır. İlaçlara ve bunların uygun kullanımlarına erişimi sağlar, uyumu arttırır, bakım geçişlerini koordine eder ve çok daha fazlasını yaparız.

Hastane eczacıları, hastaların en etkili ve uygun ilaçları almalarını sağlar. İlaçlardan ve ilaçların siparişi, kalite testi, depolanması ve güvenliğinden sorumludurlar. Reçetelere göre ilaçların hazırlanmasını denetler, hastalara ve personele ilaç dağıtımı yapar ve bunların kullanımı, güvenliği ve etkileri konusunda tavsiyelerde bulunur. Hastane eczacıları, hastaların en iyi tedaviyi almalarını sağlamak için doktorlar, hemşireler, eczane teknisyenleri ve diğer sağlık profesyonelleriyle yakın çalışırlar. Bu süreç, tedavi sırasında uygun ilaçların veya bir ilaç kombinasyonunun konuşularak kararlaştırılmasını ve izlenmesini içerir. Hastane eczacısı ayrıca, diğer tıbbi personele, hasta için en uygun ilaç şekli olan doğru dozaj konusunda tavsiyede bulunabilir. Çoğu hastanede eczacılar, yatan hastalarla doğrudan temas halindedir. Tıbbi geçmişlerini kontrol ederler, ilaçlarını nasıl kullanacakları konusunda tavsiyelerde bulunur ve olası yan etkileri tartışırlar. İlaçların çoğu hastaneye hazır olarak gelir, ancak eczacı tek kullanımlık ilaçları içeriğindeki tablet, sıvı  veya merhem gibi malzemeleri karıştırarak hazırlamak durumunda kalabilir. Hastane eczacıları çok çeşitli alanlarda uzmanlaşabilirler. Klinik eczane (diğer sağlık personeli ile birlikte çalışanlar) dışındaki alanlar şu grupları kapsar; ayakta hasta bakımı ( yatarak tedavi olmayan hastalar için ilaçlar), kanser tedavisi, yaşlı yetişkinler ve palyatif bakım (ölümcül hastalar için). Bazı eczacılar ilaç bilgilendirme bölümlerinde çalışmaktadır. İlaç taleplerini kontrol ederler. Bu çalışma, hastanenin etkili ve uygun maliyetli ürünler kullanmasını sağlar.

İnternet ve veritabanı aramaları bu bölümlerde önemlidir. Hastane dışında, eczacılar ayrıca evlerde, huzurevlerinde ve yerel sağlık kliniklerinde çalışanlara ve hastalara tavsiyelerde bulunur. Hastane eczanesi büyük ölçüde bilgisayardan destek alır. Bilgi depolama, stok kontrolü ve ilaç takibi  gibi günlük işlerde yardımcı olurlar. Eczacılar ayrıca hastane personelinden ve halktan ya da üyelerden gelen soruları yanıtlarken interneti ve veritabanlarını kullanabilirler. Eczacılar, eczane teknisyenlerinin çalışmalarını denetler. Teknisyenler ilaçları reçeteye göre hazırlar ve bunları hastalara veya hastaları tedavi eden hastane personeline dağıtır. Hastane eczacısının rolü genişlemektedir. Örneğin, tedaviye göre reçetelendirme yapabilirler. Bu nedenle, örneğin, doktor teşhis koyar ve eczacı kişiseye özel  bir tedavi planı oluşturur. Bu ek reçete yazma olarak bilinir; ilaç tedavisini düzenli olarak gözden geçirmesi gereken uzun vadeli hastalıkları olan hastalar için çok uygundur. Eczacılar ayrıca ‘bağımsız reçete yazan kişiler’ olarak da eğitim alabilir. Bu, hastanın durumunu değerlendirmelerini ve uygun ilaçları reçete etmelerini ve böylece doktorlara diğer işler için daha fazla zaman bırakmalarını sağlar. Bağımsız reçete yazabilen bir hastane eczacısı, doktorlardan, hemşirelerden ve test sonuçlarından bilgi alabilir ve reçeteleme hakkında karar vermek için bunu kullanır. Ayrıca hematoloji (kan), solunum ilacı veya bulaşıcı hastalıklar gibi alanlarda danışman olarak uzmanlaşabilirler. Hastane eczacıları, uzun vadeli koşulları olan gelişmiş ülkelerdeki hastalar için uzman klinikler çalıştırabilir. Bazı hastane eczacıları, toplumdaki hastaları, bakım evleri ve yerel sağlık klinikleri gibi yerlerde ziyaret eder. Hastane eczacısı, sağlığı ve hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek için ilacın uygun, güvenli ve etkili bir şekilde kullanılmasından sorumludur. Kısacası, eczacısız ilaç zehirdir, eczacının elindeki zehir ise devadır.

Sevgili meslektaşlarım, harika bir iş çıkarıyorsunuz ve ben Uzman Klinik Eczacı Syed Sıkandar Shah (Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nde Eczacı) size mutlu bir Dünya Eczacılar Günü diliyorum. “