Genital siğil, Human papillomavirusunun (HPV) neden olduğu, genellikle cinsel geçişli viral bir enfeksiyondur. Bu virüs (HPV) enfeksiyonları erkeklerde peniste, kadınlarda vajina vulvada siğillerin çıkmasına neden olur. Virüsün bazı tipleri rahim ağzı dokusunda değişikliklere ve rahim ağzı kanserine neden olabilir.
Sıklıkla daha önceden enfekte olmuş partnerle korunmasız cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkar.
En sık, aktif cinsel yaşlar olan 18-25 yaş arasında gözlenir.
Tedavisinde kullanılabilen kremler, siğillerin yakılması veya cerrahi olarak çıkarılması kadar etkin değildir. Tedavi edilen hastaların % 30’unda nüks (tekrar) görülebilmektedir.
HPV virüsünün, cinsel yol dışında bulaşma yolları net değildir. Dış genital bölgede yerleşen siğillerden korunmak için bu bölgeye virüslü bir malzemenin temasından kaçınılmalı, ortak epilasyon malzemesi kullanımından uzak durulmalıdır. Prezervatif kullanımı, rahim ağzını koruyabilmekte ancak dış genital bölgeyi koruyamamaktadır. Özellikle cinsel ilişki haricinde tam olarak steril edilmemiş ağdacılardaki ağda materyelleri, genital bölgeyi temizlemek için kullanılan tıraş jiletleri, dövme ve piercing materyalleri, hijyenik olmayan tuvaletleri kullanma gibi durumlarda da bulaşma olabilmektedir.
Virüs cinsel ilişki sırasında sürtünmeye bağlı hasar görmüş deriden vücuda girmektedir.
Prezervatif kullanımı geçişi bir miktar azaltsa da HPV virüsünün vücuda girişini ve siğilin bulaşmasını engellemede tamamen koruyucu değildir.
Cinsel ilişki ile karşı tarafa geçen HPV belli bir süre vücutta latent (gizli) enfeksiyon olarak kalır. Bu süre birkaç hafta ile yıllar arasında değişebilir. Diğer bir olasılık da HPV kapıldıktan sonra kişide hiç bir belirtinin ortaya çıkmamasıdır.
HPV enfeksiyonu ile ortaya çıkan siğillerin görünümü kümeli şekilde ve karnıbaharımsı yapıdadır. Toplu halde (kümeli) genitalsiğiller “Condylom (kondilom)” veya “Condylomaaccumulata” olarak da adlandırılır.
Genital siğil, bakire kadınlarda da görülebilir. Virüsün vücuda girmesi için cinsel bölgede mikroskobik olarak hasarlanmış deri mevcudiyeti yeterlidir.
HPV enfeksiyonlarından korunmak için AŞI YAPTIRABİLİRİZ. BU AŞILARIN BİZi, ÇOCUKLARIMIZI, GENÇLERİMİZİ BAZI GENİTAL KANSERLERDEN KORUYABİLECEĞİNİ LÜTFEN UNUTMAYALIM. Aşı ergenlik dönemi başlarında yapılmaya başlanabilir. Kadın-Doğum, Çocuk Doktorlarınızdan yardım, bilgi alabilirsiniz.