Gözlerden herhangi birisinin sabit bir noktaya bakarken görebildiği sahanın tümüne “Görme Alanı” adı verilir.Normal bir gözde görme alanının genişliği burun tarafında (nazalde) 60º, altta 70º, üstte 50º ve kulak tarafında (temporalde) 90º’dir. Gözün dış yanında herhangi bir engelleyici yapı bulunmaması nedeniyle, görme alanımızın en geniş tarafı kulaklarımızın bulunduğu yan taraf olmaktadır.
Gözlerimiz aslında genel sağlığımızın bir aynasıdır. Beyinle, beyin damarlarıyla, sinirlerle ilgili pek çok hastalık gözde belirti verebilir.
Görme alanında daralma sinsi seyreden bir şikayettir. Ardındaki neden farklı hastalıklar olabilir. Hastalar altta yatan hastalık ilerlemeden görme alanındaki daralma şikayetinin farkına varamayabilir.
Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen glokom, görme alanındaki daralma şikayeti ile kendini gösterebilir. Glokom göz içi basıncından görme sinirinin zarar görmesi ile karakterize bir hastalıktır. Görme sinirini oluşturan liflerin basıncın etkisi ile yavaş yavaş harap olmasına bağlı olarak görme alanı daralmaya başlar.
Zamanında teşhis ve tedavi yapılmadığı taktirde sinir liflerindeki hasarın geri dönüşsüz olması nedeniyle görme alanının ileri derecede kaybı ve hatta körlük kaçınılmazdır. Glokom önemli bir halk sağlığı sorunu olup gelişmiş ülkelerde körlüğün ikinci en sık görülen nedenidir. 35 yaş üzerindeki her 50 bireyden yaklaşık olarak birinde glokom mevcuttur.
İleri yaş glokomu ağrısızdır sinsidir !
Glokomda göz içi basıncı sıklıkla yavaş yavaş yükselip görme sinirinde yavaş fakat ilerleyici bir harabiyet yapar. Bu özellikleri nedeniyle de halk arasında inanılanın aksine ağrısız ve sessiz gidişli bir hastalıktır. Yine bu özelliğinden dolayı hasta bireylerin çoğu varolan glokomunun farkında değildir. Hastalığın çok ileri evrelerinde ise görme alanındaki ileri derecede daralma hasta tarafından hissedilebilir. Ya da hastalığın son evresinde bir gözün ışığı bile seçemediği farkedilir ki bu aşamada artık tedavisi mümkün olmayan bir kayıp söz konusudur.
Nörolojik problemler de görme alanında kayıplara neden olabilir. İnme, beyin kanaması, beyin tümörü gibi beyinde yer alan görme yollarını tutan olaylarda da görme alanında daralma, kayıp görülebilir.
Diyabet, hipertansiyon gibi bazı faktörlere bağlı olarak hastaların beyin damarları tıkanabilir. Hastanın gözünde hiçbir problem olmasa bile, oksipital lob fonksiyon bozukluğu kişiye görmeyle ilgili sorunlar yaşatabilir. Görmenin oluşması için hem gözün, hem de beynin sağlıklı olması gerekir.