Lapta Belediye Başkanı ve Belediye Personeli Kan Bağışı İçin Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’ndeydi

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ve belediye çalışanları, Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nde düzenlenen Kan Bağışı Kampanyası’na destek olmak için kanverdi.

Kan bağışı için Lapta Belediyesi çalışanları ve bölge sakinlerinden oluşan büyük bir ekip ile Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’ne gelen Lapta Belediye Başkanı’nı , Üniversite Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nail Bulakbaşı, Başhemşire Türkan Şahin ve hastane sağlık ekibi karşıladı.

Hastanenin Diyaliz Merkezi’nde gerçekleştirilen kampanyada ilk bağışı Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy yaptı. Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nail Bulakbaşı ve Başhemşire Türkan Şahin, kan bağışı esnasında Belediye Başkanı Namsoy’a kan vermenin faydaları ile öncesinde ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.

Belediye Başkanı Namsoy: “Sevdiklerimizin Ya da Bizlerin de Bir Gün Kana İhtiyacı Olabilir.”
Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, kan bağışı sonrasında yaptığı açıklamada şunları kaydeti:

“Lapta Belediyesi olarak her sene iki-üç kez Kızılay’a kan bağışında bulunuyorduk. Bundan sonra Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’ne de her sene bağışta bulunacağız, böylece senede üç kez ihtiyacı olan hastalara yardım elimizi uzatmış olacağız. Bu konuda halkımızın bilinçlenmesi çok önemli.

Büyük bir ekip olarak Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nin düzenlediği bu kampanyada yer almaktan mutluluk duyuyoruz. Kampanyaya katılan tüm belediye çalışanlarımıza ve halkımıza teşekkür ediyorum. Bu bağış vesilesiyle, adamızda bu derece gelişmiş ve hijyenik şartlarda çalışan bir diyaliz merkezinin olduğunu görmek ve işinin ehli sağlık ekibi ile çalışmak da bizleri ayrıca mutlu etmiştir.

Sevdiklerimizin ya da bizlerin de bir gün kana ihtiyacı olabilir. Dolayısıyla dileğim herkesin bu konuya duyarlılık göstermesidir.”

Rektör Salihoğlu: “Kan Acil Değil Sürekli Bir İhtiyaçtır”
Üniversite Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu ise kampanya dolayısıyla yaptığı açıklamada, bu anlamlı ve büyük destek için Belediye Başkanı Fuat Namsoy nezdinde tüm Lapta Belediyesi çalışanlarına ve bölge sakinlerine teşekkür etti ve bu katkının toplumun tüm kesimlerine ve kurumlarına örnek teşkil etmesini umduğunu kaydetti.

Kanın acil değil, sürekli bir ihtiyaç olduğunu vurgulayan Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, düzenledikleri kampanya ile kritik durumlardaki hastaların yaşamasına ve hayat kalitesinin artmasına yardımcı olan kan bağışının önemine dikkat çekmeyi amaçladıklarını belirtti. Birçok kişinin, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybettiğine dikkat çeken Rektör Salihoğlu, buna karşılık kan bağış oranının çok düşük kaldığını ifade etti.

Başhekim Bulakbaşı: “En Verimli Kampanyalarımızdan Birisini Bugün Gerçekleştirdik”
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Başhekimi Prof. Dr. Nail Bulakbaşı ise açıklamasında üniversite hastanesi olarak belli aralıklarla kan bağışı kampanyası düzenlediklerini hatırlatarak, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, belediye çalışanları ve bölge sakinlerinin desteği ile gerçekleşen bugünkü kan bağışı etkinliğinin en verimli kampanyalardan birisi olduğunu belirtti ve bundan duydukları memnuniyeti dile getirerek Belediye Başkanı Fuat Namsoy’a ve katılımcılara teşekkür etti.

Kanamalı bir hastada ya da büyük bir ameliyatta 6-8 ünite kana ve 4-5 ünite taze donmuş plazmaya ihtiyaç duyulduğuna dikkat çeken Başhekim Bulakbaşı, problemli gebelik dönemi geçiren ya da kanamalı hamile bir kadının yaşamını sürdürebilmesi için kan ve kan ürünlerinin gerektiğini, Hemofili ve Talesemi hastalarının ise hayatları boyunca kan ve kan ürünlerine ihtiyaç duyduklarını kaydetti. Prof. Dr. Nail Bulakbaşı, bu nedenle kan bağışı kampanyalarının çok önemli olduğuna işaret etti.

Başhemşire Şahin: “Kan Vermek Sadece Hayat Kurtarmaz, Bağışçıya da Fayda Sağlar”
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Başhemşiresi Türkan Şahin ise sağlık alanında en büyük güçlüğün yaşandığı noktalardan birisinin ihtiyaç duyulduğunda gerekli kanınbulunamaması olduğunu ifade ederek Lapta Belediyesi’nin desteğinin önemine dikkat çekti ve katkı veren herkese teşekkür etti.

Kan vermenin kan bağışçısı için de büyük faydaları olduğunu kaydeden Türkan Şahin bu faydaları şöyle sıraladı:

• Kemik iliğinin yağlanmasınıönler, kan yapımını canlı tutar.
  • Verilen kanın yerine, vücuttan anında genç hücreler dolaşıma katıldığı için bağışçı dahadinç ve canlıolur.
  • Kandakiyüksek yağ oranıdüşer.
  • Kan bağışlayan kişidebaş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunlukgibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur.
  • Kan bağışçısı her kan verdiğinde:AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliztaramasından da geçmiş olur.
  • Bağışçı aynı zamandakan grubu taramasındanyararlanır.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. İlkay Salihoğlu, kan bağışının ardından Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy’a kampanyaya verdikleri destek için teşekkürlerini ifade ederek plaket takdim etti.