Toplumun geleceği olan çocukların en iyi koşullarda dünyaya gelmelerinin sağlanması, büyümeleri ve gelişmeleri için en uygun ortamın hazırlanması büyük önem taşımaktadır. Her yıl 15 Nisan Büyümenin İzlenmesi Günü çerçevesinde düzenlenen etkinlikler bu konudaki toplumsal farkındalığı arttırmaya yöneliktir.
Konuya ilişkin olarak görüşünü aldığımız Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yeni Doğan Uzmanı Yard. Doç. Dr. Seyhan Erişir Oygucu, çocukların sağlık durumlarının değerlendirilmesinin en objektif yolunun büyümelerinin ve gelişmelerinin izlenmesi olduğunu belirtti. Oygucu, büyümenin vücut hacmi ve kütlesinin artışı, gelişmenin ise hücre ve dokuların yapısındaki değişimler sonucu organ işlevlerinin olgunlaşması olduğunu ifade etti. Yard. Doç.Dr. Seyhan Erişir Oygucu büyümenin; ağırlık, boy ve baş çevresinin ölçülmesi ve bu verilerin standart büyüme eğrileri ile karşılaştırılması sonucu değerlendirildiğini ifade etti. Oygucu, genetik faktörler,hormonal, metabolik ve kronik hastalıklar, cinsiyet, beslenme ve psikososyal sorunların büyüme ve gelişmeyi etkileyebildiğini kaydetti.
‘Çocukların Sağlıklı Büyümeleri, Sağlıklı Erişkinler Olmaları İçin Büyümenin İzlenmesi Önemlidir’
Yard. Doç. Dr. Seyhan Erişir Oygucu normal gelişmekte olan bir çocuğun büyümesindeki duraklama ya da büyüme eğrisindeki düşüşün önemli bir sağlık probleminin ilk habercisi olabileceğini söyledi ve büyümenin izlenmesinin anne karnında iken başladığını, düzenli gebelik takibinin ortaya çıkabilecek problemlerin erken tespiti, uygun tedavi ve doğum sonrası takip planlanması açısından önemli olduğunu hatırlattı.
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ve Yeni Doğan Uzmanı Yard. Doç. Dr. Seyhan Erişir Oygucu çocukların ilk 1 ayda haftada bir, 1-6 ay arası ayda bir, 6-12 ay arası 3 ayda bir, 1-3 yaş arası 6 ayda bir, 3-6 yaş arasında ise yılda bir kez hekim tarafından görülmeleri gerektiğini vurguladı.
Oygucu sözlerini şöyle tamamladı: “ Ağırlık, boy, baş çevresi ölçümü gibi başlıkları içeren düzenli büyüme ve gelişim takibi ile ortaya çıkabilecek problemlere erken tanı konularak gerekli önlemler alınabilir, bebek ve çocukların büyümeleri desteklenebilir ve böylece çocukların sağlıklı büyümeleri, gelecekte sağlıklı erişkinler olmaları sağlanabilir.”