Bel ağrısı, dünyada baş ağrısından sonra en sık görülen ağrı olarak karşımıza çıkar. Dünya nüfusunun %75-85’i yaşamlarının herhangi bir döneminde bu sağlık sorunu ile karşılaşmaktadır. Bel ağrısı hareketleri kısıtlayan, yürümeyi, ayakta durmayı, kimi zaman oturmayı dahi zorlaştıran, can sıkıcı ve oldukça yaygın bir şikayettir.
Bel ağrılarının en büyük nedeni stres olmakla birlikte ağrı şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterdiği ve tam olarak ölçülemediği için, sadece ağrıdan yola çıkarak bu duruma neyin yol açtığını tahmin etmek zordur. Bel ağrısının bir başka önde gelen sebebi ise çoğunlukla yanlış duruş, oturuş veya ağır kaldırma gibi mekanik nedenlerdir. Yinelenen zorlanmalar sonucunda genellikle bel kasları ve bağları zedelenir. Bel ağrısının 3 aydan uzun sürmesi durumunda ise kronik bel ağrılarından bahsedilir. Ağrının stres kaynaklı mı, duruş bozukluğundan mı veya kireçlenmeden mi kaynaklandığının doğru teşhis edilebilmesi için beyin ve sinir cerrahına başvurmak en doğru yaklaşımdır.
Bel ağrısına neden olan başlıca durumları şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Stres
- Kas Kökenli Ağrılar (Miyofasial ağrılar)
- Duruş Bozukluğu
- Fazla Kilolar
- Bel Fıtığı
- Bel Kayması
- Osteoporoz
- Kireçlenme
- Omurga Kırığı
- İç Organlardaki Rahatsızlıklar
- İltihaplı Romatizma Türü: Ankilozan Spondilit (AS)
Bel ağrısına ilişkin risk grupları ise şunlardır:
- 30 yaş üstü kişiler
- Genetik yatkınlık, ailesinde bel ağrısı şikayeti olanlar
- Hamileler ve yeni anne olmuş kadınlar
- Romatizma ya da kemik erimesi şikayeti olanlar
- Menopoz dönemindeki kadınlar
- Sigara tiryakileri
- Yeni ameliyat olmuş kişiler
- Enfeksiyon hastalıkları
- Güreş, halter, kürek, futbol, tenis ve jimnastik sporlarıyla ilgilenenler
- Meslek icabı sürekli ağır kaldıranlar veya uzun süre oturarak çalışanlar
- Sürekli stres altında olanlar
- Şeker ve tansiyon hastaları
- Kanser hastaları
Acil uzman kontrolü gerektiren durumlar nelerdir?
İstirahatle geçmeyen ağrı; düşme veya travma öyküsü; bel hareketlerinde aşırı kısıtlılık; bacakta uyuşma, karıncalanma; bacağa yayılan ağrı; gece devam eden şiddetli ağrı; idrar veya büyük abdesti tutamama; bel ağrısıyla birlikte son 1 aydır halsizlik ve kilo kaybı; bacak veya ayakta güçsüzlük veya felç durumu; daha önceden tanı koyulmuş herhangi bir kanser öyküsü varsa vakit kaybetmeden uzman kontrolüne başvurulması önemlidir.