Arsal, günlük yaşam aktivitesi bozulan hastalarda mesleki performans, sokakta bağımsızlık, mali işlerde bağımsızlık, sıradan aygıtların kullanımı, hobiler, sosyal ilişkiler, ev işleri ve kendine bakımın eskisi gibi sürdürülemediğini ve tüm bu alanlardaki performansın ilerleyici olarak bozulduğunu kaydetti.
Demansın bir hastalık değil bir bulgular topluluğu olduğunu söyleyen Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Pınar Gelener Arsal demansa sebep olabilecek birçok neden olsa da ilerleyici demansın en sık karşılaşılan nedeninin Alzheimer olduğunu vurguladı.
Arsal, normal yaşlanmanın bazı zihinsel yeteneklerde yaş ilerlemesi ile birlikte beklenen bir durum olduğunu ve demans hastalarından farklı olarak bu kişilerin günlük yaşamlarını bağımsız sürdürebildiklerini kaydetti.
Nöroloji Uzmanı Dr. Pınar Gelener Arsal erken evre Alzheimer bulgularının; hafif fakat aşikar unutkanlık, olayların kısmen hatırlanabilmesi, problem çözme, benzerlik ve farklılıkları kavramakta hafif bozukluk , işte, alışverişte, gönüllü gruplar ve toplumsal gruplar içinde her zamanki düzeyde hafif bozulma, ev yaşamı, hobiler ve entellektüel ilgilerde hafif bozulma, zaman ilişkilerinde hafif güçlük problem çözme, benzerlik ve farklılıkları kavramakta hafif bozukluk olarak sıraladı ve bu kişilerin kendine bakımının normal sürdüğünü belirtti.
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Pınar Gelener Arsal orta evre alzheimer bulgularının ise ; yakın dönem olayları için daha belirgin olan ve günlük aktiviteleri etkileyen orta düzeyde unutkanlık, zaman ve mekan karıştırılabilme , coğrafi disoryantasyon, problem çözme, benzerlik ve farklılıkları kavramakta orta düzeyde bozulma, ev yaşamı, hobiler ve entelektüel ilgilerde hafif bozulma olduğunu vurguladı.
Arsal açıklamasının sonunda ileri evre Alzheimer vakalarında görülen belirtileri ise; ağır düzeyde unutkanlık, yeni materyellerin hızla yitirilmesi, zaman ilişkilerinde ağır düzeyde güçlük, sıklıkla da mekan kavramında bozulma, yargılama ve problem çözmede ileri derecede bozulma, ev dışında ve evde bağımsız hareket edememe, ev dışında aktivitelere götürülemeyecek kadar hasta olma ve kişisel bakım için önemli ölçüde yardıma ihtiyaç duyma ve tuvalet kontrolünü kaybetme olarak sıraladı.