Diyetisyenler Günü


Diyetisyenlik mesleğinin ilk kez 1870’li yıllarda Amerika Birleşik Devletleri’nde gündeme getirildiğini ve Amerikan Tıp Derneği’nin 1877 yılında kendisine bağlı bir Diyetetik Komitesi oluşturarak başına Sarah Tyson Rorer’i getirdiğini ifade eden Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Asena Mertdağ, zaman içinde diyet alanında çalışacak kişi gereksiniminin arttığını ifade etti. Mertdağ, ilk kez 1899 yılında “Diyetisyen” ünvanı ile yeni bir meslek grubunun adlandırıldığını kaydetti ve ilk tanımın ‘besin ve beslenme konusunda eğitim almış ve belirlenen diyet tedavisini uygulayabilecek kişi’ olduğunu belirtti.

Türkiye’de ilk defa Diyetisyen diplomasının verildiği tarih olan 6 Haziran’ın “Diyetisyenler Günü” olarak kutlanmakta olduğunu belirtten Diyetisyen Asena Mertdağ gün dolayısıyla yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:

Diyetisyen; sağlıkla ilgili herhangi bir yükseköğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak bu mesleği yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir.

Diyetisyenlik; büyüme, gelişme ve yaşam boyu tüm bireylerin sağlığının korunması, geliştirilmesi, yaşam kalitesinin artırılması için beslenme biliminin ilkeleri doğrultusunda bireysel ve toplu beslenmenin plan ve programlarını düzenleyen meslek alanıdır. Bunların yanında yiyeceklerin satın alınması, depolanması, hazırlanması ve pişirilmesinden tüketimine kadar olan süreci denetlemektedir. Besin güvenliğinin sağlanmasında görev almaktadır.

Diyetisyenlik mesleğindeki gelişmeye paralel olarak diyetisyenlerin çalışma alanları da oldukça fazlalaşmıştır. Eğitim kurumlarında eğitici diyetisyen olarak, araştırma kurumlarında araştırıcı diyetisyen olarak, hastanelerde tedavici diyetisyen olarak (bunlar; diyabet diyetisyenliği, renal diyetisyenlik, onkoloji diyetisyenliği, enteral-parenteral ünite diyetisyenliği, poliklinik diyetisyenliği vb.), toplu beslenme yapılan kurumlarda yönetici diyetisyen olarak (okul, banka, kamu kurumu,lokanta, otel, yaşlı bakım evleri vb.), toplum sağlığı diyetisyeni olarak ve danışman olarak (sağlık kulüpleri, fitness merkezleri vb. yerlerde) görev yapabilmektedir.