Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Acil Servis Doktoru Pembe ERİZ, Başkalarına yardım için çeşitli tehlikelere ve olumsuzluklara göğüs gerenlerin hakkını teslim etme günü olan “Dünya İnsani Yardım Günü”nün, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 2003 yılında Bağdat’taki Birleşmiş Milletler merkezinin bombalanması ve 22 Birleşmiş Milletler mensubunun ölümünü anma amacıyla belirlendiğini kaydetti. “İnsani yardım alanında çalışanlar her gün kim olduklarına ve nerede olduklarına bakmaksızın tüm dünyada milyonlarca insana yardım ulaştırmaktadır.” diyen Dr. EKİZ, Dünya İnsani Yardım Günü’nün insanlara yardım eden kişilerin hakkını küresel ölçekte verme günü olduğunu belirtti.
Yüzyılda halen çatışmaların yaşanmasının büyük bir insanlık ayıbı olmaya devam ettiğini söyleyen Dr. Pembe EKİZ, çatışanlara ve mağdur sivillere yardım ulaştırılamamasının ise daha da büyük bir utanç olduğunu ifade etti. Dr. EKİZ, bu nedenle, Dünya İnsani Yardım Günü’nün kendi hayatları pahasına, çatışmalardan etkilenenlere yardım götürenleri hatırlamak ve onlara hak ettikleri saygıyı sunmak için olduğuna dikkat çekti.
İnsani Yardım Alanı, Büyük Tehlikelerle Karşı Karşıya Gelebilme Riskini Barındırıyor
“İnsani yardım kişinin yaptığı işe kendini her yönüyle adamasını ve yüksek özveri ile hareket etmesini gerektiriyor. Çünkü insani yardım alanı, çok az bir maddi kazanç karşılığında büyük tehlikelerle karşı karşıya gelebilme riskini barındırıyor.” diyen Dr. EKİZ, tüm bu zorluklarına ve risklerine rağmen, muhtaç insanların hayatını kurtarmanın ve onların yaşamında unutamayacakları değişimlerin parçası olmanın manevi yönden çok büyük bir değer teşkil ettiğini belirtti.