“Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Acil Servis Doktoru Pratisyen Hekim Oben Acay 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü’nde bu tür görevlerde bulunan kişilerin karşılaştığı zorluklara dikkat çekti”

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Acil Servis Doktoru Pratisyen Hekim Oben Acay dünya genelinde insani krizlerin son yıllarda artış gösterdiğine dikkat çekerek şiddet, iklim olayları ve aşırı yoksulluk gibi sebeplerle evini terk etmek zorunda kalan insanların sayısının 65,6 milyon ile tarihin en yüksek seviyesine ulaştığının altını çizdi. 19 Ağustos Dünya İnsani Yardım Günü hakkında bir açıklama yapan Pratisyen Hekim Oben Acay, Birleşmiş Milletler’in 19 Ağustos 2003’te Bağdat’ta bombalı bir saldırıda hayatını kaybeden 22 BM mensubu insani yardım çalışanı anısına 2009 yılından beri bu tarihte etkinlikler düzenlendiğini söyledi.

“YAŞAM BOYU YAPTIKLARIMIZ SONSUZLUKTA YANKILANIR”
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Acil Servis Doktoru Pratisyen Hekim Oben Acay

insani yardım görevi üstlenenlerin ülkelerinden ve sevdiklerinden uzakta  ve çok zorlu şartlarda  hayatlarını tehlikeye attıklarını ve sadece yardım ettikleri kişilerin değil örnek oldukları kişilerin de yaşamlarına  dokunduklarını belirtti.  Dünya İnsani Yardım Günü’nün amacı, çatışmaya maruz kalan sivillerin içinde olduğu kötü durum  konusunda uluslararası farkındalığı arttırmak ve aynı zamanda onlara yardım etmek için hayatlarını riske atan ve hatta bazen kaybeden  insani yardım çalışanlarına destek vermek ve onurlandırmaktır diyen Pratisyen Hekim Oben Acay açıklamasını şöyle sürdürdü: “ En önemlisi farklı din, dil ve cinsiyetten olan bu insanlar birleşmiş bir insanlığın olabileceğinin canlı birer kanıtıdırlar. Birleşmiş Milletler kurulduğundan beri 3500’den fazla cesur kadın ve erkek başkalarına yardım ederken hayatını kaybetti.  Biz bu insanların anısını, onların ne uğruna hayatlarını kaybettiğini hatırlayarak ve yardıma ihtiyaç duyan insanlara elimizi uzatarak yaşatabiliriz.  Martin Luther King Jr. ‘ın da söylediği gibi hayatın en önemli ve kalıcı sorusu “Başkaları için ne yapıyorsun?” dur. Çoğumuz hayatın zorlukları ile uğraşırken  dünyada bizden başka insanların  daha büyük sorunları  olduğunu unutabiliyoruz. BM’nin bu günü ilan ederken bir amacı da bunu hatırlamamızı sağlamaktır. Bu bizi harekete geçirebilirse işte o zaman bu gün amacına ulaşır, bu uğurda hayatını kaybeden tüm insanların ruhlarını onurlandırmış oluruz. Maksimus Decimus’ un da dediği gibi: Yaşam boyu yaptıklarımız, sonsuzlukta yankılanır.”