Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı Sedef Delibaş İnce: “Laborantlar Sağlık Sektörünün Görünmez Kahramanlarıdır”

Hastalıkların tanısında, tedavinin planlanmasında veya etkinliğinde laboratuvarların dolayısıyla laborantların rolünün çok önemli olduğunu kaydeden Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Biyokimya ve Klinik Biyokimya Uzmanı Sedef Delibaş İnce, 28 Nisan Laborantlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Tıbbi laboratuvarlarda çalışmak dışarıdan kolay görünebilir belki.Laboratuvar sıkça aranır, sonuç sorulur, sonucun neden 5 dakika içinde verilemediği, neden yeni numune istendiği, cihazın neden arızalandığı, gönderilen numune türünün neden doğru olmadığı sıkça sorgulanır.Hatta beklenen sonuç raporlanan değil ise suçlanır bile.

Ama laboratuvarlar kendi içlerinde izole alanlar olduğu için süreçleri, hassasiyet gerektiren adımları kimse de bilmez aslında. Hastalıkların tanısında, tedavinin planlanmasında veya etkinliğinde laboratuvarların dolayısıyla laborantların rolü çok büyüktür. Laboratuvarlar üstün teknolojik gelişmelere rağmen hala oldukça fazla manuel test içermekte ve laboratuvar çalışanlarının dikkatine, tecrübesine ve bilgisine fazlasıyla gerek duyulmaktadır. Bu sebeptendir ki laboratuvar çalışanlarının dikkati, bilgi ve tecrübesi olmadan laboratuvar sonuçları sadece cihazlardan çıkan veya manuel testin sonucunda elde edilen veriler veya rakamlar olarak kalmakta ve hiçbir anlam ifade etmemektedirler.

Laboratuvarlar çalıştıkları tüm parametreleri ve tüm süreçleri kontrol altında tutmak zorundadırlar. Hem kendi iç dinamiklerini hem de tüm dünyadaki medikal laboratuvarları takip ederek metodlarını, sonuçlarını yeni teknolojik ve bilimsel gelişmeler ışığında geliştirmeleri ve değerlendirmeleri gerekmektedir.

Laborantın İşi Detaycılık Ve Büyük Dikkat Gerektirir
Laborantın ve laboratuvar çalışanının işi sadece laboratuvara numune gelince başlamaz. Gelen numunenin nereden, ne zaman, hangi şartlarda alındığından hastada sonuçlara etki edebilecek hastalıkların varlığına ve numunenin laboratuvara geliş sürecine kadar her ayrıntıyı bilmeli ve takip etmelidir. Cihazının teknik donanım kontrolünden, solüsyonlarının stabilitesine kadar, doğru anda, doğru testi olabilecek en hızlı şekilde çalışıp sonuç vermek zorundadır. Gerektiği kadar şüpheci davranıp test sonuçlarını teyit etmeli veya farklı metodlar ve cihazlar kullanma inisiyatifine sahip olmalıdır.

Laborantın işi detaycılık ve büyük dikkat gerektirir. Gelen numuneler büyük titizlikle incelenmeli, numunelerin karışmamasına azami derecede dikkat edilmelidir. Bunun yanısıra sağlık herzaman aciliyeti olan bir alandır ve çoğu zaman hastaya yapılacak müdahale laboratuvar sonuçlarına göre planlandığından bir laboratuvar en kısa zamanda ama tabii ki doğru ve kesin sonuçları raporlamalıdır.

Sonuç verince de bitmez laborantın işi, sonrasında numunelerin arşivlenmesi, analit stabilitelerinin bilinmesi ve uygun regülasyonlara göre tüm kan ve vücut sıvılarının bertaraf edilmesi de onların görevlerindendir.

Kan ve vücut sıvıları enfeksiyöz ajanların bulaşmasında etken yol olduğundan tüm bu süreçlerde büyük özveri ile çalışan laborantlar ayrıca hastane ve sağlık kuruluşlarında enfeksiyon açısından en riskli grupların önde gelenlerindendir.

İşte tam da bu sebeplerden dolayı sağlık sektörünün detaycı, kriz yönetimi gelişmiş, çok yönlü becerilere sahip laborantları sektörün görünmez kahramanlarıdır.

Laborantlar Gününüz kutlu olsun.”