Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Pertevniyal BODAMYALIZADE, botox vekullanım alanları ile ilgili bilgi verdi.
Doğada çok sayıda hayvan, bitki ya da bakteri kaynaklı zehir (toksin) bulunduğunu belirten BODAMYALIZADE, hayvansal zehirlerarasında yılan, artropod, yengeç, çeşitli kabukludeniz hayvanları, bazı kurbağa ve balıkların venomlarının sayılabileceğini söyledi. Bakteriyel zehirlerin en tipik bir örneğini ise botulinum toksini (BT)’nin oluşturduğunu ifade eden BODAMYALIZADE, ölümcül besin zehirlenmeleri epidemilerininsorumlusu olarak bilinen ve “en zehirli zehir”olarak da tanımlanan BT’nin gerçekten de molekülerağırlığına oranla yol açtığı etkiler açısındanbakıldığında bilinen en güçlü toksin olduğunu belirtti.
Botox İle Tıbbın Çeşitli Dallarında Başarılı Sonuçlar Alınmıştır
Çizgilikaslarda nöromüsküler iletimi engelleyerek paralizi yapan BTnin bu etki mekanizmasından yararlanarak terapötik amaçlı kullanılabileceğinin düşünüldüğünü söyleyen Dr. Pertevniyal BODAMYALIZADE, BT uygulaması ile tıbbın çeşitli dallarında başarılı sonuçlar alındığına dikkat çekti.
Dermatoloji Uzmanı BODAMYALIZADE açıklamasının devamında şunları kaydetti:
“Clostridium botulinum bakterisince üretilenBTnin A’dan G’ye isimlendirilen ve farklı yapıya sahip 7 tipi bulunur. En güçlü toksiketkiye botulinum toksin tip A (BT-A) sahiptir. BT-A’nın tedavi amaçlı kullanım için halenmevcut olan tek preparatı Botox’tur (AllerganPharmaceuticals, Irvine,CA).100 U’likflakonlarda liyofilize olarak bulunan toksin, serumfizyolojik ile istenilen oranda seyreltilerek kullanılabilmektedir. Bir flakondaki tüm toksin tek enjeksiyonla uygulansa bile bu doz (100 U) insanlariçin toksik dozun (2500-3000 U) çok altında olacağından, BT-A uygulamalarında toksisite riski sonderece düşüktür.
Hazırlanan Solusyon 4-6 Saat İçerisinde Kullanılmalıdır
Uygulamada esas dikkat edilmesigereken ise toksinin etkinliğini yitirmediğindenemin olmaktır. Hazırlanan solusyon 4-6 saatiçerisinde kullanılmaz ise etkisinde yarıya yakınazalma ortaya çıkmaktadır. Yine solüsyonun sallanması ya da çalkalanması sırasında da toksin kolayca denatüre olabilmektedir. BT-A sulandırıldıktan sonra enjeksiyonun 2-3 gün sonrasında beliren kas güçsüzlüğü, 8-10 güniçerisinde tam etkinliğe ulaşır. Toksin ilk kez 1988’de Carruthers ve Carrutherstarafındandermatolojik endikasyonla kullanılmaya başlamıştır. Yüzdeki çizgiler ve kırışıklıklar yaşlanma,yerçekimi ve kas hareketleri sonrasında belirginleşmektedirler. BT-A kaskuvvetini azaltarak bu çizgileri ortadan kaldırabilenve ciddi uygulama komplikasyonları olmayan birajan olarak değerlendirilmektedir. BT-A enjeksiyonu en sıklıkla iki kaş arasındaki, göz etrafındaki ve çizgileri gidermek için kullanılmaktadır.Kaşların çatılması sırasında hayli belirginleşen buçizgiler bazı bireylerde sürekli belirgin kalmakta buda olumsuz bir yüz ifadesine neden olmaktadır. Kozmetik amaçla BT-A uygulanan diğer alanlar alın, ağız, burun ve göz çevresidir. Ancak bubölgelerdeki kırışıklıklar önemli fizyolojik görevleryüklenmiş olan kas gruplarının kasılması sonucuortaya çıktığından bu kasların tam değil, kısmen zayıflatılmaları hedeflenir.
BT-A’nın Dermatolojideki Bir Başka Kullanımalanı Lokalize Aşırı Terlemedir
BT-A’nın dermatolojideki bir başka kullanımalanı lokalize aşırı terlemedir. Ciddi fonksiyonel veemosyonel sorunlara yolaçabilen primer koltukaltı yada avuç içi-ayak tabanı terlemesinin günümüzdekisağaltım seçenekleri aluminyum tuzları, iontoforez,lokal ya da sistemik antikolinerjik ajanlar vetranstorasik endoskopik sempatektomidir. Ancak bu seçeneklerin sonuncusu dışındakiler kısasüreli ve kısmi yarar sağlamakta, transtorasik sempatektominin ise ciddi sistemik komplikasyonlarıolabilmektedir.Lokalize terleme tedavisindeBT-A uygulamasının henüz bildirilmiş ciddi ya dakalıcı bir yan etkisi saptanmış değildir. Bu da, diğertedavi yöntemlerine refrakter kalmış olan olgularda, etkinliği yanında güvenirliği ile de BT-A’yıtercih edilebilir kılmaktadır.
Hastanemizde Botox® yüzde, boyunda ve dekolte bölgesindeki ince ve derin kırışıklıkların düzeltilmesinde ve koltukaltı ile avuç içi terleme tedavilerinde kullanılmaktadır. Sizler de Botox ®ile ilgili başvuru ve sorularınız için bizlere 4449939 (4509) numaralı telefonlardan ulaşabilirsiniz. ”