Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Diyetisyeni Budak ULUGÜN: “Kalsiyum Kaynağı Süt ve Süt Ürünlerini Her Öğünde Tüketmeye Özen Gösterin”

Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Diyetisyenlerinden Budak ULUGÜN,21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla bir açıklama yaptı.Sütün bebeklikten yaşlılığa vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığın korunması için gereken besin öğelerini bünyesinde bulunduran, insan yaşamının her evresinde gerekli olan, C vitamini ve demir dışında tüm besin öğelerini içeren en iyi kaynak olduğunu belirten ULUGÜN, “Dünya Süt Günü”nün, Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı karar ile süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketimin artmasını teşvik etmek amacıyla bütün üye ülkelerde kutlandığını, 1991 yılından bu yana Türkiye’de de kabul edildiğini söyledi. ULUGÜN, 21-28 Mayıs tarihlerini kapsayan haftanın ise ‘Süt Haftası’ olarak kutlanmakta olduğunu belirtti.

Sağlığın yaşam boyu korunması için yeterli ve dengeli beslenmede süt ve süt ürünleri tüketiminin büyük öneme sahip olduğunu ve besin öğesi içeriği açısından da dengeli olan bu ürünlerin hem çocukluk hem de yetişkinlik döneminde gerekli olduğunu ifade eden Diyetisyen ULUGÜN, “Birçok çalışmada kronik hastalıklar ile süt tüketimi arasında ilişkiler gösterilmiş olsa da konu ile ilgili yoğun çalışmalar sürmektedir. Kalsiyum gibi spesifik besin öğesi desteği almak yerine besin olarak süt tüketmenin hastalık ve sağlık açısından daha etkin olduğu dikkatleri çekmiştir.” dedi.

Süt İnsan Yaşamının Her Evresinde Gerekli Ve Önemlidir

Diyetisyen Budak ULUGÜN açıklamasının devamında şunlar kaydetti: “Süt insan yaşamının her evresinde gerekli ve önemlidir. Özellikle çocukluk, gebelik-emziklilik ve yaşlılık dönemlerinde kemik sağlığı açısından önemi bilinen sütün; obezite, kanser, hipertansiyon gibi kronik hastalıklarla ilişkisini gösteren araştırmalar da mevcuttur. Süt ve süt ürünleri tüketiminin arttırılması, yeterli ve dengeli besin öğesi ve enerji alınımının sağlanması açısından sağlık profesyonelleri tarafından önerilmektedir.

Dünya geneline bakıldığında her ülke için farklı miktarlarda süt ve süt ürünleri tüketimi söz konusudur. Ülkemizde ise süt içme alışkanlığının çok az olduğu dikkatleri çekmektedir. Süt ve süt ürünlerine özellikle kalsiyum ve fosfor başta olmak üzere bazı önemli mineraller, protein ve riboflavin gibi bazı B grubu vitaminlerin kaynağı olarak bakıldığında halk sağlığı açısından önemli bir besin grubu olduğu hemen anlaşılacaktır. Süt proteinlerinin vücutta bilinen büyüme gelişmeye katkısı, doku farklılaşmalarındaki etkinliğinin yanı sıra; kalsiyum emilimi ve immün fonksiyonlar üzerine olumlu etkilerinin olduğu, kan basıncını ve kanser riskini azalttığı, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu, diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.

Sütün özellikle bebeklik ve çocukluk döneminde zengin kalsiyum kaynağı olması nedeniyle kemik gelişiminde önemli rolü vardır. Kemik gelişiminin yanında büyüme ve gelişmenin hızlanması, diş sağlığı, hücre yenilenmesi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, kan basıncının düzenlenmesi ve bazı kanserlerin gelişiminin azaltılmasında önemli bir koruyucudur.

Düzenli süt tüketiminin yanı sıra kemik sağlığı için her gün düzenli egzersiz yapmak, yeterli ve dengeli beslenmek gerekliliği unutulmamalıdır.

Sağlıklı Süt Tüketimi Neden Önemlidir? Hangi Sütü Tüketmeliyim?

Süt, uygun koşullar sağlanmadığı takdirde çeşitli hastalıklara neden olabilecek zararlı mikropların üremesi için çok uygun bir besin maddesidir. Bunun için sütü sağlıklı tüketmek çok önemlidir. Sütte bulunan ve hastalığa neden olan bakteri ve virüsleri yok etmek için pastörizasyon ya da UHT (ultra yüksek ısı) işlemleri uygulanmalıdır. Ve bu uygulamaların yapıldığı sütler tercih edilmelidir.

  • Açıkta satılan sokak sütlerini kullanmayın.
  • Sütü sağlıklı ambalajında tüketin ve son kullanma tarihini kontrol etmeyi unutmayın.
  • Süt alırken pastörize ve UHT (ultra yüksek ısı) işlemleri uygulanmış sağlıklı ambalajdaki sütleri tercih edin.
  • Pastörize sütün tazeliğini koruyabilmesi için, 4ºC’deki soğuk araçlarda dağıtılması, ardından buzdolabında saklanması ve 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir. Bu nedenle soğuk zincirin kırılmamasına dikkat edilmelidir.
  • Sütün fabrika ortamında 135-150 ºC’de 2-6 saniye süre ile ısıtılıp hızla soğutulması işlemine UHT-uzun ömürlü süt denir. Bu işlem ile sütteki sağlığa zararlı tüm mikroorganizmalar yok edildiğinden dolayı, tercih edilmelidir.
  • UHT-Uzun ömürlü süt paketi açılana kadar 4 ay boyunca taze kalır. Paket açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır. 2-3 gün içinde de mutlaka tüketilmelidir.
  • Sütü satın alırken ve kullanırken paketin yırtılmamış, delinmemiş olmasına ve son kullanma tarihinin geçmediğine emin olmak gerekmektedir.

Süt Tüketimi İle İlgili Öneriler

  • Sağlıklı büyümek, gelişmek ve yaşlanmak için her gün en az 2 su bardağı sağlıklı süt için.
  • En iyi kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünlerini her öğünde tüketmeye özen gösterin.
  • Çay, kahve, gazlı ve enerji içeriği yüksek içecekler yerine öğün aralarında da süt ve süt ürünlerini tercih edin.
  • Çocuklarınızda süt tüketimini alışkanlık haline getirmeye çalışın.
  • Çok şekerli hazır gıdalar, hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları tercih edin.