Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan EVREN, 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü’nde Hepatit virüsünün türlerini ve korunma yöntemlerini anlattı.

“HEPATİT ÇAĞIMIZIN EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARINDAN BİRİDİR ”
Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Evren viral Hepatitlerin çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu ve bu nedenle farkındalığı arttırmak amacıyla Hepatit B virüsünü 1967’te bulan  Dr. Baruch Blumberg’in doğum günü olan 28 Temmuz’un  “ Dünya Hepatit Günü”  olarak belirlendiğini söyledi.

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Evren, karaciğer dokusunun iltihabının Hepatit olarak isimlendirildiğini ve bu virüsün keşfedilme sıralarına göre alfabetik olarak adlandırılan 5 çeşidi ( A, B, C, D, E ) olduğunu açıkladı. Dünyada 325 milyon insanın bu hastalıkla yaşamakta olduğunu ve her yıl 1.34 milyon kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirten Dr. Hakan Evren, Hepatit B ve C virüsünün erken teşhis edilmediğinde kronikleşip karaciğer sirozuna ve kansere sebep verebileceğini söyledi.

“ HEPATİT NASIL BULAŞIR VE KORUNMA YOLLARI NELERDİR“ 
Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Evren Hepatit türlerinin bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında şu bilgileri verdi: “ Hepatit A en sık görülen tür olmakla beraber kronikleşmeye yol açmaz. Kirlenmiş su ve besinlerle salgınlara sebep olabilir, çocukluk çağında hafif belirtilerle geçirilebilirken ileri yaşlarda daha ağır seyreder ve şiddetli karaciğer hastalığıyla ölümlere neden olabilir. Hepatit A aşısı ile enfeksiyondan korunmak mümkündür. Hepatit E virüsü ise dışkı temasıyla bulaşır, vahşi ve evcil hayvanlarda bulunur ve akut enfeksiyona neden olur. Erişkinlerde çocuklardan daha sık görülür, hamilelerde daha ağır seyreder. Kronik karaciğer hastalığına sebep olan virüslerin en önemlileri Hepatit B, C ve D’dir. Dünyada Hepatit  B’li hastaların % 90’ı ve Hepatit C’li hastaların % 80’i taşıyıcı olduğunun farkında değildir. Hepatit B, C ve D virüsleri kan, kan ürünleri, diş tedavisi, korunmasız cinsel ilişki, damar içi uyuşturucu kullanımında iğnenin paylaşılması, kirlenmiş aletlerle dövme yapılması, akupunktur ve kulak deldirme işlemleri gibi etkenlerle bulaşabilir. Hepatit C virüsü doğum sırasında anneden bebeğe geçebilir. “

“YAPILACAK BİR TARAMA TESTİ ATILACAK EN ETKİLİ ADIMDIR”
Dr. Hakan Evren Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılına kadar Hepatit virüslerini tüm dünyadan temizlemeyi hedeflediğini ve bunun gelişen yeni tedavi yöntemleri ve aşı uygulamalarıyla gerçekleştirilebileceğini belirtti. “Bu hedefe ulaşılmasıyla 36 milyon kişinin enfeksiyonu ve 10 milyon kişinin ölümü önlenecektir” diyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan Evren açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Yıllık oranlara bakıldığında Hepatit B ve C’ye bağlı ölümler,  tüberküloz, sıtma ve AIDS’ten daha fazladır. Karaciğer kanserinden ölen her üç kişiden ikisinde Hepatit B veya C mevcuttur.  Ülkelerin % 48’i Hepatit B’ye karşı yapılacak en ekonomik yöntem olan yeni doğan aşılamasını uygulamamaktadır. Küreselleşme çağında  her bireyin bu hedefe ulaşmada katkısı olmalıdır. Yapılacak bir tarama testi bu yolda atılacak en etkili adımdır.”