Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan EVREN, Legionella cinsi bakterilerin neden olduğu, özellikle akciğer tutulumu ile seyreden bulaşıcı bir hastalık olan Lejyoner hastalığı ile ilgili bilgilendirici bir açıklamada bulundu. Nehir, göl, doğal su kaynaklarında ve insan eliyle oluşturulmuş su dağıtım sistemlerinde bulunan Legionella bakterilerinin 20*C – 50*C arasındaki sıcaklıklarda kolaylıkla çoğaldığını ifade eden EVREN, bakterinin mikroskobik su damlacıklarının solunması ya da aspire edilmesi ile vücuda alındığını belirtti. Bakterilerin özellikle klima sisteminde kolaylıkla çoğalabilmesi ve mekanizmanın çalışmasıyla birlikte dış ortama yayılmasından dolayı bu hastalığa halk arasında ‘klima hastalığı’ da dendiğini söyleyen Dr. Hakan EVREN, “Duşlar, musluk suları, spa vejakuzi, bahçe hortumu, su sistemleri, sıcak ve soğuk su tankları, iç mekanlarda süslemeli çeşmeler özellikle kir ve tortu barındırıyorsa enfeksiyon kaynağı olabilir”, dedi.
Bağışıklığın Baskılandığı Hastalarda Ve Yaşlılarda Enfeksiyon Riski Daha Yüksek
Sigara hikayesi, kronik akciğer hastalığı, kortikosteroid kullanımına bağlı, bağışıklığın baskılandığı hastalarda ve yaşlılarda enfeksiyon riskinin daha yüksek olduğuna dikkat çeken EVREN, hastalığın, bakterinin alınmasından sonra 2-18 günlük kuluçka devrini takiben; ateş, halsizlik, kas ağrısı, iştahsızlık ve baş ağrısı gibi bulgularla başladığını kaydetti. “Ateş hemen hemen her hastada vardır ve 40 dereceleri bulabilir. Hastalarda % 80 öksürük vardır ve genellikle balgamsızdır. Nefes almada güçlük görülebilir. Hastaların üçtebirine ishal ve kusma eşlik eder. Şiddetli vakalarda bilinç bulanıklığı gelişebilir. Tedavi edilmemiş ciddi vakalarda hastalık % 5-10 oranında ölümcül seyreder.” şeklinde konuşan Dr. Hakan EVREN, hastalığın kişiden kişiye bulaşmasının ise söz konusu olmadığını belirtti.
Su İle Çalışan Sistemlerin Bakım Ve Temizliğine Dikkat Etmek Gerekir
Enfeksiyonun, tanı konduktan sonra uygun antibiyotik ve destek tedavisi ile 2-3 haftada tedavi edilebildiğini ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakan EVREN, hastalıktan korunmada, evlerde ve iş yerlerinde kullanılan su ile çalışan sistemlerin bakım ve temizliğine dikkat etmek gerektiğine vurgu yaparak ideal korunmanın bu bakterilerin kolonize olduğu çevresel kaynağı bulmak ve mikroorganizmayı burada eradike etmek olduğunu kaydetti.