“Doğum Kontrolü ile İstenmeyen Gebelikleri Önlemek Mümkündür”
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, hamileliği engellemek ya da hamile kalma olasılığını azaltmak amacıyla çeşitli yöntemlerin kullanılması anlamına gelen doğum kontrolünün bireylerin, özellikle de kadınların, istedikleri zamanda ve istedikleri kadar çocuk sahibi olmalarına imkan tanıdığını ifade etti. Tijen Ataçağ , 2007 yılında 26 Eylül’ün “ Dünya Doğum Kontrolü “ günü olarak belirlenmesiyle bu bilincin geliştirilmesinin ve özellikle gençlerin cinsellik ve üreme sağlığı konusunda doğru seçimler yapabilmelerini sağlamanın amaçlandığını söyledi.
“ Her yıl dünya genelinde oluşan gebeliklerin %41’i istenmeyen gebeliklerdir ve her 10 doğumdan birini 13-19 yaş arası genç anneler yapmaktadır” diyen Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ bu yaş grubunda görülen komplikasyonların uzun vadede ciddi problemlere, hatta ölümlere sebebiyet verebildiğini hatırlattı.
Ataçağ, bu sıkıntıların doğum kontrolü ile önlenebileceğini belirterek son Birleşmiş Milletler raporuna göre dünya genelinde bu bilincin yayılmasının gerek kadınların ve genç kızların sağlıklarına ve eğitimlerine gerek ülke ekonomilerine pozitif etkileri olduğunu kaydetti.
“Doğum Kontrol Yöntemleri Kişiye Özel Olarak Seçilmelidir ”
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ doğum kontrol hapları ve bantları, rahim içi araçlar, enjeksiyonlar, implantlar ve kondomların ilk akla gelen doğum kontrol yöntemleri olduğunu söyledi. Ataçağ “ Bu yöntemlerle ilgili doğru-yanlış pek çok yorum yapılmaktadır. Korunma yöntemi kişiye özel olmalı ve bir uzmana danışılması gerektiği unutulmamalıdır “ dedi. Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ doğum kontrol haplarının gebeliği önleme dışında rahim, yumurtalık ve bağırsak kanserini azaltma, adet dönemini düzenleme, aknede iyileşme, tüylenmede azalma, cilt ve saç güzelliğine katkı gibi pek çok olumlu etkileri bulunduğunun altını çizdi.
Ataçağ genel kanının aksine doğum kontrol haplarını kullanan kişilerin ilacı bıraktıktan sonra rahatlıkla gebe kalabileceğini, yeni nesil hapların kilo artışına neden olmadığını ve ayrıca araştırmaların meme kanseriyle bu haplar arasında bir ilişki göstermediğini vurguladı.
‘Bu Sizin Hayatınız ve Sizin Geleceğinizdir. Karar Verecek Olan da Siz Olmalısınız.’
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ açıklamasının sonunda şunları kaydetti: “Rahim içi araçlar her gün uygulanması gerekmediğinden diğer yöntemlere alternatif bir tedavi seçeneği sunar. Aylık enjeksiyonlar yarı-uzun etkili hormonal bir yöntemdir ve günlük tedavi dozlarına gerek olmadan etkili doğum kontrolü sağlar. Her yıl 85 milyon istenmeyen gebelik oluşmaktadır. Bu da bize daha çok yol kat etmemiz gerektiğini göstermektedir. ‘Bu sizin hayatınız ve sizin geleceğinizdir. Karar verecek olan da siz olmalısınız.’”