Uluslararası Epilepsi Günü, her yıl 120’den fazla ülkede epilepsi bilincini teşvik eden özel bir etkinliktir. Şubat ayının ikinci Pazartesi günü insanlar epilepsili kişilerin, ailelerinin ve bakıcılarının karşılaştığı sorunları vurgulamak için farklı aktivitelerde bir araya gelmektedir.
Peki epilepsi nedir, nöbet geçiren bir hastada yapılması ve yapılmaması gerekenler ve tedavi yöntemleri nelerdir? Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Pınar Gelener Arsal bu konuda tüm merak edilenlere ilişkin bir açıklama yaptı:
“Epilepsi nöbetlerle kendisini gösteren, nöbetler dışında bireyin normal hayatına devam edebildiği kronik bir hastalıktır. Epilepsi hastalarının %60-70’inde nöbetler ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilmekte ve bu şekilde kişinin sağlıklı bir şekilde iş ve sosyal hayatına devam etmesi mümkün olabilmektedir. Hastalar beklenen uzunlukta bir hayatı yaşayabilirler, eğitimlerine devam edip evlenip çocuk sahibi olabilirler.
Epilepsi nöbetleri tekrarlayan kasılmalar, boş bakma, dalma, kas kuvvet kaybı, bilinçte bozulma, ağız şapırdatma, ani ruh hali değişiklikleri, yanıtsızlık, anlamsız amaca hizmet etmeyen tekrarlayıcı hareketler şeklinde olabilir. Nöbetlerden önce “epileptik aura” dediğimiz belirtiler görülebilir. Auralar; deja vu (bir yeri daha önce görmüş olma veya bir olayı daha önce yaşamış olma duygusu ), jamais vu ( yaşanan bir durumun, tamamen yabancı geldiği, sanki hiç yaşanmamış gibi hissedildiği bellek yanılması ), değişik kokular, sesler ve tatlar, görme kaybı ve bozuklukları, tekrarlayıcı ve zorlayıcı düşünceler, garip duygular, korku, panik, çığlık, sersemlik, baş ağrısı, bulantı, uyuşma ve karıncalanma şeklinde olabilir.
Epilepsi ile ilgili gerçekler:
- Epilepsi bulaşıcı değildir.
- Epilepsi ender görülen bir hastalık değildir.
- Her epilepsi hastasının nöbeti farklıdır.
- Epilepsi tedavi edilebilir.
- Epileptik hastalar yüksek sorumluluk ve risk gerektiren kritik işlerde çalışabilirler.
- Epilepsi hastalarının çoğunda fiziksel olarak bir kısıtlanma yoktur.
Nöbet geçiren bir hastaya yapılması ve yapılmaması gerekenler:
- Nöbet geçiren kişinin kasılması zor kullanılarak durdurulmamalıdır.
- Asla solunum ve kalp masajı uygulanmamalıdır.
- Hasta yan çevirilerek düşmesine ve yaralanmasına yönelik önlemler alınabilir.
- Hastanın dişlerini aralamak, elinizi ya da yabancı bir cismi hastanın ağzına sokmaya çalışmak ve su veya ilaç vermeye çalışmak kesinlikle yanlıştır.
- Nöbet geçiren kişinin üzerine soğuk su dökme, alkol veya kolonya koklatma, tokat atma gibi hareketler faydalı olmaz.
- Nöbetin uzaması halinde acilen sağlık görevlilerini haberdar etmek gerekmektedir. “