Gizli Şeker Bulguları Nelerdir?

Gizli şeker kişinin kan şekerinin normalden yüksek olması ancak tip 2 diyabet teşhisi konacak kadar yüksek olmaması anlamına gelir.

Gizli şeker hastaları, diyabet hastalığı bakımından yüksek risk grubunda yer almaktadırlar. Bu hastalığının, şeker hastalığına dönüşme olasılığı göz önünde bulundurularak gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Gizli şeker hastalığı, açlık durumundaki kan şekeri normal iken tokluk durumundaki kan şekerinin normal olan değerlerden farklı olmasıyla kendini belli eder. Gizli şeker hastalığı teşhisi için açlık kan şekeri değerlerine bakılması yeterli değildir. Özellikle karbonhidratlı, yağlı ve şekerli besinlerin alınmasının ardından yapılan testler daha sağlıklı sonuçlar verecektir.

Gizli şeker bulguları şunlardır:

  • Sık acıkma
  • Hızlı yemek yeme
  • Açlığa tahammülsüzlük
  • Tatlı yeme krizleri
  • Yemekten sonra uyku bastırması
  • Halsizlik, bitkinlik

Ayrıca;
– Gizli şeker şüphesi uyandıran semptomların başında, öğünlerin ardından hissedilen yorgunluktur. Kan şekerinin normal olmayan yükselişine bağlı olarak baş gösteren yorgunluk hali ve uyuklama gizli şekerin başlıca belirtileridir.
– Özellikle baş, boyun ve ense bölgelerinde kendini gösteren terlemeler ve kontrol edilemeyen ani öfkelenmeler de görülen semptomlar arasındadır.
– Normalden fazla alınan kilolar ya da kişiye bağlı olarak kilo kayıpları da gizli şeker hastalığının belirtisi olabilir.
– Gizli şekere yakalanma ihtimalinin kalıtsal mirasa da bağlı olduğu söylenebilir. Anne veya babada şeker hastalığı ya da gizli şeker hastalığı varsa gerekli tetkiklerin uygun periyotlarda yaptırılması faydalı olacaktır.

Gizli şeker, Hipoglisemi adı verilen şeker düşme ataklarıyla gelir!

Öğün aralıkları 4-5 saat iken 2-2.5 saate inerek, öğün aralığı süresinin kısalmasına sebep olur.

Eğer kişi, beslenmesine dikkat etmezse; ve genelde uygulandığı gibi 4-5 saatte bir yemek yerse, yemeğe oturduğunda şekeri düşmüş, açlık şiddeti artmış olur. Bu da; ya daha hızlı yemesine ya da tatlı, çikolata krizlerine sebep olur. Çikolatanın mutluluk vermesinin nedeni, vücuttaki hipoglisemi tablosunu düzeltiyor olmasıdır.

Gizli şeker, açlık kan şekeri testiyle değil, tokluk kan şekeri testiyle bulunur. Sonuç 140’ın üzerindeyse, mutlaka bir hekime başvurulmalıdır