Göz Kapaklarında Şişme

Göz kapağı şişmesi, gözü saran bağ dokularda iltihap (enflamasyon) veya aşırı sıvı (ödem) olduğunda ortaya çıkar. Göz kapağı şişmesi ağrılı veya ağrısız olabilir, gözün hem alt hem de üst kapağını etkileyebilir.

Göz kapağı şişmesinin 70’den fazla nedeni vardır. Sıklıkla görülenler ise:

  • Alerjiler (en yaygın görülen)
  • Göz enfeksiyonu
  • Göz yaralanmaları
  • Göz kapağı yangısı (blefarit)
  • Göz nezlesi (konjunktivit)

Göz kapağındaki şişme çok daha ciddi ve gözü tehdit eden bir sağlık problemiyle oluşabilir. Bunlar orbital sellülit, Graves hastalığı ve oküler herpes hastalığıdır. Göz kapakları ince yapıları sayesinde yüksek yastıkla yatmakla, yüz üstü uyumakla bile şişebilir. Alkol, az veya çok uyku, kozmetik ürünler gibi diğer dış etkenler de göz kapaklarının şişmesine neden olabilir.

Diğer nedenler arasında çok aşırı ağlama, böcek ısırması, alerjiler(madde, çilek, polen, kuş tüyü, güneş alerjisi gibi), kronik hastalıklardan romatizma ve böbrek hastalıkları, genetik faktörlere bağlı olarak yaşla ortaya çıkan şişmeler, iltihaplanma, nezle ve kızamık neden olabilmektedir. Göz kapağındaki geçmeyen ve sürekli hal almış şişlikler kalp ve böbrek hastalıklarının da habercisi olabilir. Bu nedenle uzun süre gitmeyen ve sürekli artan şişlikleri ciddiye alıp vakit kaybetmeyiniz. Gerici dönüşümü olmayan kalıcı sorunlara yol açabilir. Ayrıca gözlerinin altındaki şişlikler Graves hastalığı olarak bilinen tiroid bezindeki bir hastalığın sinyallerini verebilir.

Özellikle bayanların hormonsal değişikliklere neden olan menstrüal dönem göz kapağı şişliklerine yol açabilir.

Normal yaşlanma sürecinin bir parçası olan bağ dokusunun gevşeyerek cildin elastikiyetini kaybetmesi ve sonuçta sarkması göz kapağı şişliklerinin nedenleri arasında sayılabilir. Hatta bu şişlikler kalıcı olabilirler.