Ülkemizi etkisi altına alan soğuk hava dalgası ile birlikte artan influenza (grip) vakaları gündemdeki yerini koruyor. Biz de konuya ilişkin olarak Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Uzmanı Dr. Emine Ünal Evren’den grip türleri, bulaşma yolları ve tedavisi hakkında bilgiler aldık.
İnfluenza (Grip) nedir ?
Grip, her yıl yapısını değiştirerek bağışıklık sisteminden kaçmayı başaran influenza virüslerinin sebep olduğu , başlıca burun , boğaz, bronşlar ve bazen de akciğerleri tutabilen bulaşıcı bir hastalıktır.Hafif seyirli üst solunum yolu enfeksiyonu tablosundan ölümcül komplikasyonlara kadar geniş bir yelpazede kendini gösterir.A, B ve C olmak üzere üç tip influenza virüsü vardır. Mevsimsel gribin en sık etkeni olan influenza A virüsünün zamanla değişim gösteren birçok alt tipi de bulunmaktadır.
Bulaşma yolları nelerdir?
Grip, hasta bir insanın öksürükle havaya yaydığı enfekte damlacıkların sağlam kişiler tarafından solunum yolu ile alınması ile bulaşır.Yüzeylerde yaklaşık 7 saaate kadar canlılığını koruyan virüsün direk temas ile ellerle bulaşması da mümkündür.Kalabalık ortamlarda bulaşması kolaylaşır.Özellikle kış aylarında salgınlar ortaya çıkar.
Belirtileri nelerdir?
Mevsimsel gribin belirtileri arasında yaklaşık 2 günlük kuluçka süresini takiben ortaya çıkan ani başlangıçlı yüksek ateş,öksürük, titreme, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, boğaz ağrısı, halsizlik, yorgunluk, bazen de ishal ve kusmayı sayabiliriz. Çoğu hasta 1 hafta içinde tıbbi tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir. Küçük çocuklarda, 65 yaş ve üzeri kişilerde, hamilelerde, astım, diyabet,kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlığı olanlarda grip daha ağır seyreder.Bazı vakalarda zatürre, bronşit ve altta yatan kronik hastalığın kötüleşmesi gibi hayatı tehdit eden komplikasyonlar görülebilir.
Grip tedavisi için nasıl bir yol izlenmesini önerirsiniz?
Bu noktada şunu vurgulamak isterim ki birçok virüs, grip benzeri bulgulara sebep olabileceği için kesin tanı ancak laboratuvar testleri ile konulabilir.Tedavide kullanılan antiviral ilaçlar semptomların başlangıcından itibaren ilk 48 saat içinde alındığında etkilidir.Uygun olmayan antiviral kullanımının bu virüslerde ilaç direncini tetikleyebileceği akılda tutulmalıdır.Gribin destek tedavisinde istirahat, bol sıvı alımı ve düzgün beslenme de önemlidir.
Son olarak gripten korunmak için neler yapılmalıdır, bu konuda bilgi verir misiniz?
Aslında hastalıktan korunmada en etkin ve güvenilir yol aşılamadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), gebelere, 6 ay- 5 yaş arası çocuklara, 65 yaş ve üzeri yetişkinlere, kronik sağlık sorunu olanlara ve sağlık çalışanlarına her yıl grip aşısı yapılmasını önermektedir. Virüs direk temasla da bulaşabileceğinden korunmada ellerin sık yıkanması ve hijyenin çok önemli olduğunu da unutmamalıyız.