“Hava Kirliliğini Önlemede Topluma Büyük Görevler Düşmektedir”


Her yıl Aralık ayının 3. pazartesi ile başlayan hafta “Hava Kirliliği İle Savaş Haftası “ olarak kutlanmaktadır. Kentsel hava kirliliğinin dünya genelinde yılda 1.3 milyon ölüme yol açtığı bilinmektedir. Turizm ve Çevre Bakanlığı’na bağlı Çevre Koruma Dairesi geçtiğimiz yıllarda Kuzey Kıbrıs’ta hava kalitesi açısından en önemli sorunun, havadaki toz konsantrasyonları olduğunu açıklamıştır.

Konuya ilişkin olarak görüştüğümüz Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Alerji İmmunoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Nilüfer

Galip Çelik hava kirliliğinin canlıların yaşamını, insanların sağlığını olumsuz etkileyen, havadaki yabancı maddelerin, normalin üzerinde miktar ve yoğunluğa ulaşması olarak tanımlandığının altını çizdi. Doç. Dr. Nilüfer Galip Çelik insan sağlığına zararları yapılmış birçok çalışmada ortaya konmuş olan hava kirliliğinin, gerek fiziksel zararlara ve gerekse ekonomik kayıplara neden olan önemli bir çevre sağlığı sorunu olduğunu ifade etti.

“ Dumansız Hava Sahasının Yaratılmasında Her Bireyin Katkı Koyması Esastır”
Çelik, özellikle küçük çocuklarda havada bulunan birçok partikülün irritan etkisi nedeniyle astım gibi bulgulara sebep olabileceğini ya da mevcut astım hastalarında klinik tabloyu çok daha ağırlaştırabileceğini söyledi. Doç. Dr. Nilüfer Galip Çelik konuya ilişkin sözlerini şöyle tamamladı:“ Kurşunun alyuvarın gelişmesini ve olgunlaşmasını engellediği, kanda ve idrarda birikerek sağlığı olumsuz yönde etkilediği, karbon monoksit (CO)’in ise, kandaki hemoglobin ile birleşerek oksijen taşınmasını aksattığı bilinmektedir. Bununla birlikte kükürt dioksit (SO2)’in, üst solunum yollarında keskin, boğucu ve tahriş edici etkileri vardır. Hava kirliliğinin cilt hastalıkları, saç dökülmesi, akciğer hastalıkları ve hatta kansere yol açtığı bilinmektedir. Kapalı alanlarda sigara içilmemesi, kaliteli yakıt kulanımı, düzenli egsoz ölçümlerinin yapılması gibi çok basit birkaç önlem hayat kalitemize ve sağlığımıza büyük katkı sağlayacaktır. Özellikle dumansız hava sahasının yaratılmasında her bireyin katkı koyması esastır.”