Kramp

Kramplar esas olarak kaslarımızı hareket ettirdiğimizde oluşan kasılmaların bir benzeridir ancak kramp söz konusu olduğunda bu kasılma istem dışı, son derece şiddetli, ağrılı ve uzun süren bir kasılmadır. Herhangi bir kasınızı kendi hareketinizle kasmadığınız halde bazı sinirler kasılmayı tetikler ve kramp ortaya çıkar. Normal hareketlerimizi yaparken oluşan sıradan kasılmalar sonrası beynimiz gevşeme sinyali gönderir, kramplarda bu gevşeme sinyali net değildir ve kas gevşeyemez.

Bazı krampların arkasında ise çeşitli hastalıklara dayanan sebepler olabilir. Bu nedenle tekrarlaması veya uzun sürmesi halinde doktorunuzla görüşmenizde yarar vardır.

Yetişkinlerde daha sık rastlanan kramp şikayetinde yaşın ilerlemesiyle birlikte artış görülür. Vücudumuzda hareket sağlayan hemen her iskelet kasına kramp girebilir ancak ayak ve bacak krampları daha yaygındır.

Kramp Nedenleri Nelerdir?
Yaralanma: Bir yaralanmadan sonra örneğin bir kemik kırığının ardından, savunma mekanizması olarak kramplar meydana gelebilir. Bu kramplar hareketi en aza indirip yaralanmış bölgeyi korumaya çalışırlar. Ayrıca sadece kas yaralanmaları da, zarar gören kaslarda kramp oluşmasına neden olabilir.

Kasların fazla kullanılması: Kasların spor ya da meslek icabı yoğun şekilde kullanılması ve kas yorgunluğu kramplara yol açabilir. Bu tip kramplar aktivite sırasında ya da daha sonra, hatta saatler sonra meydana gelebilir. Ağrı ve yorgunluk hissi kasların yorulduğuna işarettir ve bu işaretleri görmezden gelmek kasların gevşemesi için gerekli olan enerjinin tükenmesine ve kramplara neden olabilir.

Alışılmışın dışında bir pozisyonda uzun süre oturmak, yatmak ya da bir hareketi tekrarlamak kas yorgunluğuna ve krampa neden olabilir. Sadece yorgunluk değil fazla hareket sonrası terle vücuttan atılan sıvılarla birlikte minerallerin eksilmesi de kramplara yol açabilir. İlerlemiş yaştaki kişiler, yorucu fiziksel aktiviteler sonrası kramp riskiyle karşı karşıyadır.

Vücudun susuz kalması: Spor ya da diğer yoğun aktiviteler sonrası terleme nedeniyle vücut susuz kalmışsa bu durum kramplara neden olabilir. Egzersiz nedeniyle kaybedilen sıvıların takviye edilmesi, bol su içilmesi krampları önleyebilir.  Bu tip kramplar sıcak havalarda daha çok görülür ve kimi zaman sıcak çarpmasının bir ön belirtisi olarak kabul edilir. İdrar söktürücü ilaçlar ve gün içinde az sıvı alımı, özellikle yaşlılarda kramp tetikleyicidir. Sodyum eksikliğinin de kramp nedeni olabileceği belirlenmiştir. Sodyum, kasların düzgün çalışması için gereklidir ve sodyum seviyesindeki düşüş genellikle su kaybının bir etkisidir.

Kanda kalsiyum, magnezyum, potasyum düşüklüğü: Kandaki kalsiyum ya da magnezyum seviyelerinin düşüklüğü hem sinir uçlarının hem de bu sinirlerin etkilediği kasların uyarılmasını arttırır. Yaşlılarda ve hamilelerde görülen kramp şikayetlerine zemin hazırlayan nedenlerden biri budur. Hamilelerde eğer beslenme yoluyla takviye edilmezse kalsiyum ve magnezyum düşüklüğü yaygın olarak görülür.

Kullanılan ilaçlar: Bazı ilaçların yan etkileri arasında krampların da olabileceği bilinmektedir. Tansiyon ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar, doğum kontrol hapları, kolesterol düşürücü haplar ve ayrıca diyaliz tedavisi bu kategorideki ilaçlar arasındadır.

Gece Krampları Nedir?
Gece krampları, daha çok dinlenme sırasında ve en fazla da gece ortaya çıkan kramplardır. Bu nedenle ‘gece krampları’ olarak da isimlendirilirler. Çoğu kez bir tehlike bir durum oluşturmazlar fakat son derece ağrılıdırlar ve uykuyu bölerler. Gece kramplarının gecede birkaç kez veya haftanın birkaç gecesi olmak üzere sık tekrarladığı görülebilir.

Gece kramplarının nedeni her zaman kesin olarak tespit edilemeyebilir. Bu kramplar çoğu kez kas yorgunluğuna ya da sinirlerle ilgili bir probleme bağlanır. Ayrıca genetik faktörlerin de rol oynayabileceği düşünülür.

Öte yandan gece krampları diye tanımlanan şikayet aslında gece krampı değil de başka bir sorun olabilir. Dolaşım bozuklukları, periyodik bacak hareket bozukluğu, sinir hasarlanması, huzursuz bacak sendromu ya da istem dışı kasılmalara neden olan distoni benzeri rahatsızlıklar, sebepsiz gece krampları ile karıştırılmamalıdır.