Mide Yanması

Mide yanması günümüz hastalıkları içerisinde en çok rastlanan ve tedavisi en çok aranan hastalıkların başında yer almaktadır.

Mide yanması, aynı zamanda asit hazımsızlığı olarak bilinir. Merkezi göğüs veya üst orta karında yanma hissidir. Ağrı çoğunlukla göğüste yükselir ve boyun, boğaz veya çeneye yayılabilir.

Mide ekşimesi genellikle gastrik reflü (özofagus içine gastrik reflü) yetersizliğinden kaynaklanır ve gastroözofageal reflü hastalığının (GÖRH) ana semptomudur. Olguların yaklaşık% 0,6’sında iskemik kalp hastalığının bir semptomudur. Mide yanması gastroözofageal reflü hastalığının yerine sadece göğsünde bir yanma semptomu tanımlamak yerine yaygın olarak kullanılır.

Mide yanmasına neden olan pek çok iç ve dış etken mevcuttur. Mide yanmasının başlıca nedeni ise yanlış beslenme şeklidir. Sindirimi zor olan, çeşitli işlemlere tabi tutulmuş, yeterince temiz olmayan gıdaların tüketilmesi, çok fazla yemek yemek ya da ağızda tam olarak çiğnenmeyen besinlerin yutulması gibi yapılan beslenme hataları mide yanmasını tetikleyen en büyük etkenlerdir. Bunların yanında özellikle mide çevresini rahatsız edecek derecede dar olan giysiler de mide yanmasına neden olabilmektedir.

Fazla kilolu kişilerde mide sorunları sık görülür. Kilonuzu normal aralıklarda tutmak mide şikâyetlerinizi azaltacaktır.

Mide yanmasından yakınan kişiler bilinçsiz ilaç tüketmemelidir. Özellikle ağrı kesicilerin pek çoğu mide yanmasını tetikler.

Alkol ve sigara mide rahatsızlıklarını önemli derecede artırır.

Kızartma ve aşırı yağlı besinler mideyi yorar.

Çiğ sebze ve meyveler, kuru baklagiller içerdikleri yüksek posa sebebiyle mide rahatsızlığı olan kişilerin dikkatli tüketmesi gereken besinlerdir. Sebzeleri pişirerek, meyveleri kabuksuz tüketebilirsiniz.

Asitli içecekler ve meyve suları yanma hissini tetikler.

Kafein yanma, ekşime ve ağrıyı artırdığı için mideyi yorar.

Kahve, çay, çikolata ve acı soslar sınırlı miktarlarda tüketilmelidir

Ayrıca, bazı durumlarda mide çıkışını daraltan ülser ya da tümör gibi hastalıklarda da benzer belirtiler ortaya çıkabilmektedir.