Dr. Suat Günsel
Girne Üniversitesi Diş Hastanesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şölen Günal restoratif diş tedavisinin hastaların sağlıklı ve estetik bir ağıza kavuşmasını sağlayan bilim dalı olduğunu ve diş çürüklerinin yanı sıra aşınmış, hassas, renklenmiş, kırık, aralıklı veya hafif çapraşıklığa sahip; şekil, doku ve form bozukluğu olan dişlerin tedavisini kapsadığını söyledi.
Prof. Dr. Şölen Günal bu tedaviler için beyaz estetik dolgular, porselen dolgular, fiber uygulamalar; lazer teknolojisi, beyazlatma ve adeziv sistemler eşliğinde yapılan kompozit ve porselen lamina uygulamalarından faydalanıldığını ifade etti.
Estetiğin sağlanabilmesi için geliştirilen gülüş tasarımının amacının, modern yaklaşımla, diş yapılarında minimum madde kaldırılarak estetiği sağlamak olduğunu söyleyen Günal, “ bu yarattığımız gülümseme hem estetik olarak çekici hem de fonksiyonel olmalıdır. Diş hekimi olarak bize düşen görev, dikkatli teşhis, analiz ve tedavi ile hastalarımızda en iyi estetiği sağlamaktır” dedi.
Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Diş Hastanesi Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Şölen Günal bu amaçlar doğrultusunda kompozit ve porselen lamina restorasyonlardan yararlanılabildiğini kaydederek bu konuda merak edilen soruları cevapladı:
Kompozit lamina nedir, hangi durumlarda ve nasıl uygulanır?
Kompozit lamina dişe zarar vermeden ya da minimum aşındırmayla, dişlerdeki küçük şekil bozukluklarının giderilmesinde uygulanan tedavi yöntemidir. Ön dişlerde ufak boyutlarda kırıkların tamirinde, küçük aralıkların kapatılmasında, dişlerin boyutlarının belli sınırlar içerisinde değiştirilmesinde, yüzey pürüzlülüğü ve renklenmelerin giderilmesinde kullanılır. Ayrıca dişlerdeki minör aşınmalar, mine yüzeyinde oluşan çatlaklar, dişeti sınırında oluşan çürük ve renklenmeler koruyucu olarak kompozit laminalar ile tedavi edilebilmektedir. Kompozit materyalinin hastanın diş rengine uygun bir renk tonunda seçilerek, tedavi edilecek dişlere adeziv (bonding) materyalleri ile ilave yapılması, estetik ve sağlıklı bir görünüm elde edilmesi esasına dayanır. “Tabakalama” ve “Laminate” teknikleri ile dişin farklı bölgelerindeki farklı tonları, geniş renk skalasına sahip kompozit materyalleri ile restore ederek dişe doğal görüntüsü kazandırılmaktadır. Kompozit laminaların yapımı çoğunlukla anestezi gerektirmez, kolay tamir edilebilir ve iyi cilalanabilir. Bütün yaş gruplarında rahatlıkla uygulanabilmekte, ilerleyen zaman içerisinde tekrar yapılabilmektedir. Ek laboratuvar işlemleri gerektirmediği için diş hekiminin koltuğunda tek seans (yapılacak diş sayısına göre) içerisinde tamamlanabilmektedir.
Porselen lamina nedir?
Porselen lamina tırnak kalınlığında, dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan, istenilen şekil, form ve renkte, 0.3 – 0.7 mm kalınlığında hazırlanan porselen yapraklardır. Beyazlatma ile sonuç alınamayan antibiyotik ya da fluorosis renklenmesi gibi durumlarda, kalıtımsal yapı ve renk bozukluklarında, rengi ve formu bozulmuş ön diş restorasyonlarının düzeltilmesinde, kırık, aşınmış veya kanal tedavisi sonrasında doğal estetik özelliklerini kaybetmiş dişlerin tedavisinde porselen laminalar arzu edilen estetik sonuçları ortaya koymaktadır. Sağlıklı bir ağızda kanal tedavisi ve diş eti operasyonunun gerekmediği durumlarda bir hafta gibi kısa bir sürede tamamlanabilmektedir. Diş minesine benzer ışık geçirgenliği, şekil, form ve renk özellikleri ile doğal dişleri taklit edebilmekte; porselen kaplama uygulamalarından farklı olarak dişin ön yüzeyinden çok ince bir mine tabakası aşındırılarak hazırlanmaktadır. Kimi vakalarda ( minör çapraşıklık, ayrık dişler ) ortodontik tedavinin başarılı bir alternatifidir. Parafonksiyonel alışkanlıklardan (tırnak yeme, kalem ısırma vb.) uzak durulduğu sürece kırılma riski çok düşüktür. Gelişmiş yüzey özellikleri sayesinde bazı ürünlerin (çay, kahve, tütün ürünleri vb.) tüketimi çok aşırı olmadığı sürece çok fazla renk değiştirmezler. Porselen lamina uygun endikasyon, doğru uygulama ve iyi bir ağız bakımı ile 10 – 20 yıl süreyle tatmin edici klinik performansa sahip bir tedavi seçeneğidir.