Saç dökülmesi en sık görülen saç problemlerinden biri olup, erken dönemde bilimsel tedavi yöntemleri ile önlem alınmaması halinde çoğu zaman “Alopecia” dediğimiz kellik problemi ile sonuçlanmaktadır. Böyle bir sonla karşı karşı kalmamak için öncelikle yaşadığınız sorunun nedeni ve tipini öğrenmelisiniz.
Saç ile ilgili sorunlar, saçlarda azalma, saçların dökülmesi veya saç tellerinde gözlenen anormallikler şeklinde karşımıza çıkabilir.
Tıb dünyasında saç dökülmesi şu şekilde sınıflandırılmaktadır:
Saç dökülmesi, saçlardaki küçük bir incelmeyle başlar ve tüm saçların dökülmesiyle neticelenebilen bir sorundur. Normal şartlarda günlük ortalama olarak 50 -100 arasında saç telimiz dökülür.
Saçın yaşam döngüsü
Saçın kendine özgü bir yaşam döngüsü bulunur ve bu döngü 3 evreden oluşur:
- Anajen dönem; saçın canlı olduğu dönemdir. 2-7 yıl sürer.
- Katajen dönem; saçların büyümesinin durduğu geçiş dönemidir. Bir kaç hafta sürer.
- Telojen dönem; saçın döküldüğü dönemdir. Birkaç ay sürer.
Saç folikülleri aynı zamanda farklı evrelerde bulunabilirler. Yani saç foliküllerinin bir kısmı anajen dönemde bir kısmı katajen bir kısmı da telojen dönemde olabilir. Normalde tüm saç foliküllerinin %5-10’u saçların döküldüğü telojen dönemdedir. Bu nedenle günde ortalama 100 saç telinin dökülmesi normal olarak değerlendirilmektedir.
Saç dökülmesinin nedenleri
Saç dökülmesi yaş, cinsiyet ve kişinin sağlık sorunlarına bağlı olarak bir çok nedene bağlı olabilir. Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
- “Androgenetik alopesi” olarak da adlandırılan genetik nedenlere bağlı saç dökülmesi daha çok erkeklerde ve menapoz sonrası kadınlarda da görülebilen bölgesel saç dökülmesidir. Erkeklerde saç dökülmesi daha çok şakaklar ve tepeden başlar, kadınlarda ise dökülme alanları daha çok tepe bölgesindedir.
- Liken planus gibi bazı deri hastalıklarında geriye dönüşü olmayan kalıcı saç dökülmeleri gelişebilmektedir. Liken planus hastalığının erken tanı ve tedavisi, kalıcı saç dökülmesinin önleme açısından oldukça önemlidir.
- Bazı kişiler ise psikolojik nedenlere bağlı olarak kendi saçlarını koparırlar. Tıpta bu hastalığa trotillomanide adı verilir ve psikolojik destek ile tedavi edilebilir.
- Tiroid hastalıkları gibi hormon düzensizliğine yol açan bazı hastalıklar da saç dökülmesine neden olabilmektedir.
- Gebelik döneminde hormon seviyesindeki farklılıklar nedeni ile saç dökülmesi gözlenebilmektedir. Çoğunlukla bu durum geçicidir.
- Anemi yani kansızlık özellikle kadınlarda gözlenen saç dökülmesinin en sık rastlanan nedenlerinden biridir. Anemi tedavisi ile saç dökülmelerinin durdurulması mümkün olabilmektedir.
- Vücutta demir, çinko gibi minerallerin eksik olması saç dökülmesine yol açabilmektedir. Bu gibi durumlarda mineral takviyesi yapılarak saçların dökülmesinin durdurulması mümkün olabilmektedir.
- Bazı yaşam alışkanlıkları da saç dökülmelerine neden olabilmektedir. Bunların başında; düzensiz ve yetersiz beslenme, hareketsizlik, stres yer almaktadır.
- Yanlış saç bakım alışkanlıkları saç dökülmelerinin bir diğer nedenidir. Saçı sürekli çok sıkı toplama, yanlış yıkama alışkanlıkları, saçı kimyasal maddelere maruz bırakma örnek olarak sayılabilir.
Saç Dökülmesi İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilir?
Yaşadığınız saç dökülmesi tipini öğrenebilmek için mutlaka bir doktora muayene olmak gerekir. Saç hastalıkları teşhis ve tedavisi dermatolog (cildiye) uzmanları tarafından yapılır.