Tek Kalp Atımında Minimum Radyasyon Dozu İle Çekim Yaparak 768 Kesit Görüntü Alabilen Tomografi Cihazı Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi’nde Kuruldu

Adada İlk ve Tek Olan 3 Tesla MR ve İki Kollu Anjiyografi (Biplan) Cihazlarının Ardından, Çift Tüp ve Çift Dedektörlü, 768 Kesit Görüntü Alabilen ve Çocuklara Özel Pediatrik Doz ile Çekim Özelliği de Bulunan Bilgisayarlı Tomografi Cihazı, Minimum Radyasyon Dozu ile Hastalıkların Tanısını Mümkün Kılacak.

Dr. Suat GÜNSEL Girne Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nail BULAKBAŞI tarafından Girne Üniversitesi Basın ve Halkla İlişkiler Birimi’ne yapılan açıklamaya göre, kalbi ve koroner arterleri, kalp hızından etkilenmeden görüntülemeyi mümkün kılan çift tüp ve çift dedektörlü çok kesitli tomografi cihazıyla, hastalara minimum dozda radyasyonla tanı konulabilecek, vücudun tüm bölgeleri, üç boyutlu olarak değerlendirilerek, dokuların milimetrik hassasiyetle incelenmesi sağlanabilecek.

Minimum Sürede Minimum Doz ile Maksimum Görüntü Kalitesi
Adada yine bir ilk olarak kurulan çift tüp ve çift dedektörlü çok kesitli tomografi cihazıyla, gerçek anlamda, iki tüpten iki farklı X-ışın dozu çıkarılarak yapılan dual enerjili çekimler ile kontrastlı çekim yapıp daha sonra kontrastı çıkararak kontrastsız seriler elde etmenin mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. BULAKBAŞI, cihazın bu teknolojik üstünlüğü sayesinde hem daha kısa sürede, hem daha düşük doz ile hem de daha az kontrast madde kullanılarak çekim yapılabileceğini belirtti. Prof. Dr. BULAKBAŞI konuşmasına şöyle devam etti; “Çok kısa tarama süresine sahip bu cihaz ile bir kalp atımında, koroner BT anjiografi gibi çekimler yapılarak, daha kaliteli görüntüler elde edilebilecek”.

Çocuklara Özel Pediatrik Doz ile Çekim
Standart bir BT cihazında, akciğer BT çekiminde bir akciğer grafisinin yaklaşık birkaç yüz katı doz verilirken, bu sistemde bir akciğer grafisine yakın dozlarda tomografi çekimi yapılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. BULAKBAŞI, özellikle sistemde çocuklar için bulunan özel pediatrik doz ve çekim protokolleri ile göz, tiroid, meme ve gonad için yerleştirilecek özel bizmut koruyucu ekipmanla, maksimum koruma ve minimum radyasyon ile çekimler gerçekleştirilebileceğini söyledi.