Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi, kadınların, meme sağlığı konusunda bilgi ve farkındalık sahibi olmalarını, aynı zamanda meme sorunlarında, tam donanımlı bir ortamda, bu alanda uzmanlaşmış doktorlar tarafından, multidisipliner bakım olanağına sahip sağlık hizmetleri alabilmelerini sağlamak amacıyla kurulmuştur. Meme ile ilgili bir sorunda, tek hekim yerine bu alanda uzmanlaşmış bir ekip tarafından tanı ve tedavi süreçlerinin gerçekleştirilmesi önceliğimizdir.
Merkezimiz tarafından sunulmakta olan sağlık hizmetleri;
- Meme kanseri tarama programı organizasyon ve izlenmesi
- Meme kanseri tanı tedavi ve takibi
- Benign (kanser olmayan) meme hastalıkları, meme kitleleri ve fonksiyonel bozuklukların tanı tedavi ve takipleri.
Erken tanı, meme sağlığı ve kanserinin sağaltılmasında en önemli silahlardan birisidir. Bu programda dijital mamografi, yüksek rezolüsyonlu ultrasonografi, meme manyetik rezonans görüntülemesi gibi ileri teknoloji ürünü cihazlar ve teknikler kullanılmaktadır. Bunlar, taramanın yanı sıra saptanan sorunların tanısında da yardımcı olabilmektedir. Klinik olarak fark edilir hale gelmeden, çeşitli meme sorunları merkezimizde tanı konulup tedavi edilebilmektedir.
Çekirdek multidisipliner ekip, meme cerrahisi, tanısal ve girişimsel radyoloji, meme patolojisi, radyasyon onkolojisi ve medikal onkoloji uzmanlarından oluşmaktadır. Merkez koordinasyonunu Prof. Dr. Hasan Besim ve Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu sağlamaktadır.
Merkezimizde eksizyonel, kor ve stereotaktik biyopsi işlemlerinin yanı sıra, sentinel lenf nodubiyopsisi, geniş lokal eksizyon segmenter ve total mastektomi operasyonları gerçekleştirilmektedir. Meme koruyucu cerrahi uygulamaların yanı sıra, mastektomi sonrası rekonstrüksiyon ve estetik girişimler de yapılmaktadır. Bu gibi durumlarda Merkezimiz plastik cerrahi ekibi ile birlikte çalışmaktadır. Kanser cerrahisi sonrası, gelişmesi olası lenfödem ve sağaltımı, fizik tedavi programı ile izlenip tedavi edilebilmektedir. Bunun yanı sıra kemoterapi, radyoterapi ve hormonoterapi uygulamaları da gerçekteştirilmektedir.
Meme Kanseri Tarama Programı Kapsamı;
- Klinik meme muayenesi
- Digital Mamografi
- Meme ultrasonografisi
- Meme MRI
Meme Kanseri Tanı ve Tedavi Kapsamı;
- Klinik meme muayenesi
- Kalın iğne (core needle) biyopsisi
- “Frozen section”
- Ele gelmeyen kitle, lezyon ya da mikrokalsifikasyonların stereotaksik olarak tel ile işaretlenerek çıkarılması
- Örnek (spesimen) radyografisi
- Sentinel lenf nodu biyopsisi
- MeOnkoplastik girişimler (Plastik ve Estetik Cerrahi katılımı ile)
- Radyoterapi (4 boyutlu solunum ayarlı, son teknoloji cihazlarla)
- Kemoterapi
Benign Meme Hastalıkları;
- Fibroadenom
- Fibrokistik değişim
- Mastalji (mastodinia)
- Meme başı akıntısı